Nagy térképolvasás tanfolyam

Nagy térképolvasó kurzus túrázóknak

Kezdő tájékozódóknak egy helyen minden információ a turistatérképekről

Térképolvasás tanfolyam neked, akkor is, ha még csak messziről láttál turistatérképet. Vagy ha már tudod, mi az, de a rajta lévő sokféle vonal és szín összezavar, és nem tudod kibogozni, mire kellene figyelned. Ha úgy érzed, eddig a térkép alapján való tájékozódáshoz jelentős mennyiségű találgatás és szerencse is kellett.

De a legfontosabb: ha szeretnél megtanulni térkép alapján tájékozódni a kirándulásokon, és nem elégszel meg azzal, hogy a GPS-en követsz egy nyilat vagy vonalat.

A végére minden kis szösznek tűnő dolgot érteni fogsz a térképeken!

Neked szól?

Ha te eddig csak valaki vagy valami mást követtél (a túravezetőt vagy a telefonos appod a kezedben), és emiatt kiszolgáltatva érezted magad. Most viszont végre szeretnél érteni ahhoz, hogy mindenhová odatalálj, ahová csak szeretnél.

Ha kezdő vagy. Nem számít, hogy mennyit tudsz eddig a tájékozódásról, a turistatérképekről. Sőt, lehet, hogy eddig a kezedben sem tartottál térképet! Mégis mindent érteni fogsz, mert teljesen az alapoktól indulunk, lépésről-lépésre.

Ha szeretnéd felfrissíteni a tudásod. Az is lehet, hogy tanultál valaha térképolvasást, tájékozódást, de szeretnéd a tudásodat leporolni. Most rendszerezetten kapsz meg minden infót!

Betekintés a kurzus témáiba

 • Magyarországon elérhető turistatérképek, a térképek adatai érdekességekkel
 • Méretarány fogalma, használata és távolságmérés a térképen
 • Jelkulcs (színek, mintázatok, vonalak, ikonok és feliratok)
 • Irányok és azonosításuk a turistatérképeken (az északi irányok rendszere)
 • Domborzatábrázolás szintvonalakkal és egyéb jelekkel, felfelé és lefelé irányok azonosítása, domborzati idomok felismerése a térképen
 • A jelzett utak rendszere és akiknek köszönhetjük őket
 • Térképi ábrázolás alapelvei (haladó tananyag), hogy ne térképhibára gondolj először, ha a térkép nem teljesen felel meg a valóságnak

Minden témakör abból a szempontból van feldolgozva, hogy hogyan tudod az információkat a lehető leggyorsabban felhasználni majd a gyakorlatban és hogyan tudod a térképek adatait tájékozódásra használni a terepen.

A tanfolyam előnyei

 • Bárhol és bármikor haladhatsz a tanfolyam anyagával.
 • A videók egy-egy kisebb kérdést járnak körbe, alaposak, de könnyen emészthetők.
 • Ha később akár online, akár személyes tájékozódási oktatáson veszel részt, azon sokkal célirányosabban tudsz majd tanulni, kérdezni.
 • A tanfolyamhoz kapcsolódó Facebook csoportban nemcsak kérdezhetsz, hanem térképolvasó kalandjairól is beszámolhatsz

Hogyan zajlik?

A kurzus összesen mintegy 60, előre rögzített videóból áll majd, ami 6 hónapon keresztül lesz elérhető számodra. A videókhoz több esetben csatlakozik majd ajánlott olvasmány, esetleg feladat.

A tanfolyam nagyrészt elméleti, ha a térképolvasás esetében lehet ilyet mondani. De ez az alaptudás nagyon fontos ahhoz, hogy később a terepen mindent érts és sose veszítsd el a fonalat. Minden, a tanfolyam során említett információt érdemes azonnal saját magadnak is megkeresnek a kezed ügyében lévő turistatérképeken, esetleg össze is hasonlítani őket!

Kitől fogsz tanulni?

Kuzmann Eszter vagyok, 14 évesen lettem ifjúsági túravezető, 2009 óta oktatok terepi tájékozódást felnőtt túrázóknak és túravezetőknek, és 10 éven keresztül vezettem túravezető tanfolyamokat.

Már gyerekkorom óta rengeteget túráztunk a családdal, aztán a barátaimmal. A turistatérképekkel már nagyon korán megbarátkoztam, és GPS-em is nagyon hamar lett a 2000-es évek elején. A kirándulás mindig is egy nagyon meghatározó kikapcsolódás volt számunkra. Férjemmel egy emlékezetes őszi nyaralás óta még nagyobb sebességre kapcsoltunk, és most már 3 éve minden héten legalább egy napot túrázunk.

Amióta elkezdtem tanítani, folyamatosan keresem azokat a módszereket, ahogy a leghatékonyabban lehet átadni ezt a tudást a tanfolyamok résztvevőinek, hogy ne szorongást keltsen a tájékozódás, hanem éppen ellenkezőleg, sikerélményt nyújtson.

Nagyon sok angol nyelvű szakirodalmat olvasok, de az ezekben leírt módszereket, eljárásokat minden esetben felülvizsgálom az alapján, hogy azok érvényesek vagy használhatók-e Magyarország (és a környező országok) területén.

A Budapesten tartott tanfolyamokon tudom, hogy sok érdeklődőnek a távolság vagy az időbeosztás miatt nehéz részt venni, ezért dolgoztam nagyon sokat ennek az online tanfolyamnak a kidolgozásán. Csak az szerepel benne, ami tényleg fontos, és ami sokat fog segíteni a terepi tájékozódásban.

Szeretettel várlak, és remélem, hamarosan a természetben is találkozunk!

Mivel leszel gazdagabb a tanfolyam után?

Sokkal nagyobb lesz az önbizalmad. Magabiztosan tudod majd használni a magyarországi turistatérképeket.

Nagyon jó alapokat ad egy későbbi túrázó, tájékozódási vagy túravezető tanfolyamhoz. Ha stabil és átfogó az alaptudásod, akkor az online vagy személyes részvétellel zajló, tájékozódási tanfolyamokon sokkal intenzívebben tudsz haladni, és sokkal erősebben tudsz fókuszálni azokra a dolgokra, amik esetleg még nem teljesen világosak vagy érthetők.

Nem elég a GPS?

Joggal kérdezed, miért érdemes mindezt tudnod akkor is, ha van a kezedben GPS?
Mert habár a GPS-ek nagyszerűek és mi is használjuk őket, de nem helyettesítik a térkép és az iránytű használatán alapuló tájékozódási tudást. Hidd el, ha térkép alapján is jól tájékozódsz, egészen másképpen fogod a GPS-edet is használni. Ráadásul a térkép sosem merül le, ha bepakoltad a hátizsákba!

Van-e valamilyen előfeltétele a részvételnek?

Nincs semmilyen előfeltétel. Ez teljesen kezdő kurzus, az alapokról indulunk. Kifejezetten a térképolvasással foglalkozunk. Ha a túrázásban is kezdő vagy és nem érzed magad teljes biztonságban, akkor érdemes megnézned a Fotelből az erdőbe kezdő túrázóknak szóló kurzusunkat, ahol a túrázás gyakorlati kérdéseivel foglalkozunk.

Mire lesz szükséged?

 • Legalább egy magyarországi turistatérképre, de inkább többre. Mindegy, melyik területet ábrázolják, és melyik kiadó adta ki őket. Sőt, a legjobb ha többet, többfélét is beszerzel.
 • Iránytűre vagy tájolóra és egy 30 cm-es vonalzóra.

Hogyan tudsz jelentkezni?

Ez a tanfolyam még nem elérhető, a várólistára tudsz feliratkozni. Ahogy kész lesznek a tananyagok (vagy legalább egy részük), értesítést küldünk, hogy el tudod kezdeni a tanulást. Iratkozz fel a várólistára, hogy ne maradj le a kurzus indulásáról!