Túrázás kezdőknek

Kezdő túrázó tanfolyam - a túrázás alapvető kérdései

Online kurzus kezdő túrázóknak, hogy biztonságban érezd magad és megszabadulj az aggodalmaidtól

Ez a tanfolyam 10 olyan témát ölel fel, amikkel kezdő túrázóként azonnal szembe kerülsz és akár aggódhatsz is miattuk. A cél az, hogy ezekkel a teljesen jogos aggodalmakkal közösen foglalkozzunk és feloldjuk őket, azaz minden nehézségre felkészülünk és tudni fogod, mi vár rád. Azt szeretném, hogy a  kirándulásnak, túrázásnak minél hamarabb az örömteli, megnyugtató oldalát éld át, és magabiztosan gyere a természetbe!

A tanfolyam neked szól, ha azt sem tudod, hogyan kezdj hozzá. Nincsenek túrázó barátaid, akiket megkérdezhetsz, nincs felszerelésed és fogalmad sincs, hová menj először kirándulni. Vagy az is lehet, már voltál néhány túrán, és egyre több terved van, de nem kapsz megnyugtató információkat a többiektől, és szeretnél a kérdéseidre egyértelmű, logikus válaszokat kapni.

Miért jó, ha vállalkozol rá?

A videók anyaga máshol magyarul nem, vagy csak rendszerezetlenül elérhető, és olyan témákat érint, amit esetleg nehéz vagy kellemetlen is lenne mástól megkérdezni. Minden olyan kérdésre kitérünk, amit az alapfokú túrázó tanfolyamok résztvevői feltettek az elmúlt 10-12 évben és általában a túrázással kapcsolatos. Sőt, még ennél is többre!

Miről tanulhatsz?

A kurzus első felében még otthon készülődünk.

Beszélünk a ruházatról, lábbelikről, hátizsákokról, felszerelésről, és hogy mik azok a dolgok, amiket ráérsz később is beszerezni.

Elkészítjük az ételeket, italokat, amiket érdemes magaddal vinni. Nagyon fontos, hogy a túra során ne merülj ki, bírd a fizikai terhelést, de a lehető legegészségesebb módon oldd meg az étkezést.

Foglalkozunk az időjárással, hogy milyen helyzetekre érdemes felkészülni. Lehet, hogy eddig mindig csak akkor indultál el, amikor “jó” volt az idő, de ennél többször szeretnél túrázni. Remélem, hogy a “jó” idő, azaz a kirándulásra alkalmasnak tűnő időjárás az év egyre több napját fedi majd le.

Bekészítünk néhány fontos dolgot az egészségügyi csomagodba.

És mindezt, amit előkészítettünk, együtt bepakoljuk a hátizsákodba!

Aztán ha már megvan a csomagod, segítek túrát választani és túratársakat keresni, hogy legyen hová és kivel elindulnod. Lehet, hogy aggódsz, megfelelő-e a fizikai állapotod a gyalogláshoz. Tippeket adok, hogyan válassz túrát magadnak, kihez csatlakozz és mit kérdezz meg a túravezetőtől indulás előtt. Az a cél, hogy a túrád élvezetes legyen, de ne terheld túl magad.

Ha pedig már kiérünk a terepre, foglalkozunk két igazán aggasztó kérdéssel: milyen állatokkal találkozhatsz, ha Magyarországon belül túrázol. Előfordulhat, hogy még szarvast vagy őzet sem láttál közelről, és közben mennyi hírben szerepelnek vaddisznók, farkasok és medvék! Beszélünk róla, hogyan lehetsz a legnagyobb biztonságban.

A másik kérdés is mindenkiben felmerül, de nehéz választ kapni: hogyan fogod a kisebb és nagyobb szükségedet elvégezni az erdőben, mert tuti, hogy hívni fog  a természet. 

Végül szóba kerül a motivációd fenntartása, hogy hogyan tudsz magadnak segíteni abban, hogy tényleg “túrázós” életstílusra válts. Milyen tippek vannak, ha a családi teendők, a háztartási feladatok mind rád várnak és nem engednek el kirándulni.

Szóval megígérem, a kályhától indulunk!

Hogyan zajlik?

A tanfolyam 10 videóból fog állni, amik egy zárt tanfolyami online felületen lesznek elérhetők. A leckékkel olyan tempóban haladhatsz, ahogy csak szeretnél, nem kell senkihez igazodnod és nem maradsz le senkitől. A videók egy-egy kisebb kérdést járnak körbe, alaposak, de könnyen emészthetők.

Ha bármilyen kérdésed felmerülne, akkor a kurzusokhoz kapcsolódó Facebook csoportban tudunk segíteni.

Előre elmondom azt is, hogy ebben a kurzusban nem foglalkozunk térképolvasási, tájékozódási ismeretekkel, és komolyabb túrázó elsősegéllyel sem. Ezek a témák már nagyobb előismeretet igényelnek és haladóbb szintűek. Ha ezek a témák érdekelnek, akkor természetesen csak folytatnod kell a tanulást! A Nagy térképolvasó kurzus várólistája is elérhető, iratkozz fel, ha az is érdekel!

Kitől fogsz tanulni?

Kuzmann Eszter vagyok, 14 évesen lettem ifjúsági túravezető, 2009 óta oktatok terepi tájékozódást felnőtt túrázóknak és túravezetőknek, és több mint 10 éven keresztül vezettem túravezető tanfolyamokat.

Már gyerekkorom óta rengeteget túráztunk a családdal, aztán a barátaimmal. A turistatérképekkel már nagyon korán megbarátkoztam, és GPS-em is nagyon hamar lett a 2000-es évek elején. A kirándulás mindig is egy nagyon meghatározó kikapcsolódás volt számunkra. Férjemmel egy emlékezetes őszi nyaralás óta még nagyobb sebességre kapcsoltunk, és most már 3 éve minden héten legalább egy napot túrázunk.

Nagyon sok angol nyelvű szakirodalmat olvasok, de az ezekben leírt módszereket, eljárásokat minden esetben felülvizsgálom az alapján, hogy azok érvényesek vagy használhatók-e Magyarország (és a környező országok) területén.

A Budapesten tartott tanfolyamokon tudom, hogy sok érdeklődőnek a távolság vagy az időbeosztás miatt nehéz részt venni, ezért dolgoztam nagyon sokat ennek az online tanfolyamnak a kidolgozásán.

Szeretettel várlak, és remélem, hamarosan a természetben is találkozunk!

Mivel leszel gazdagabb a tanfolyam után?

Sokkal nagyobb lesz az önbizalmad. Remélem, hogy szertefoszlanak majd azok az aggodalmak, amik miatt most olyan kevés alkalommal jutsz ki a természetbe, pedig vágynál rá.

Van-e valamilyen előfeltétele a részvételnek?

Nincs semmilyen előfeltétel. Ez teljesen kezdő kurzus, az alapokról indulunk. Kifejezetten a túrázás gyakorlati kérdéseivel foglalkozunk. Szóba kerülnek azok a dolgok, amik miatt aggódhatsz, vagy amivel esetleg a körülötted lévő ijesztgetnek (főleg, ha nő vagy).

Mire lesz szükséged?

Tényleg semmire! Még a felszereléssel kapcsolatban is készítettem videókat, érdemes majd annak a végig nézése után átgondolnod, mit szeretnél beszerezni, és mi az, amit már most is tudsz használni.

Hogyan tudsz jelentkezni?

Ez a tanfolyam még nem elérhető, a várólistára tudsz feliratkozni. Ahogy kész lesznek a tananyagok (vagy legalább egy részük), értesítést küldünk, hogy el tudod kezdeni a tanulást. Iratkozz fel a várólistára, hogy ne maradj le a kurzus indulásáról!