A legfontosabb, hogy a túrákban minden résztvevő örömét lelje. Ez sokkal könnyebb, ha a túra passzol az erőnléthez, gyönyörű utakon vezet, és nem tévedtek el. Ezen az oldalon sok segítséget találsz arról, ami ehhez hiányozni szokott.

Tippek túrázáshoz

Tájfutótérkép és turistatérkép

tájfutótérkép megjelenítése ortofotón

Ha a terepen mozogsz, előbb-utóbb biztosan találkozol egy másik, nagyon jól használható térképtípussal, a tájfutótérképpel. Tájékozódás oktatásakor mi is szívesen használjuk, mert nagyon gyorsan rávezet, hogyan lehet folyamatosan a térképre figyelni és gyorsan tudsz vele sikeresen tájékozódni.

térképolvasás
2021.03.23.
LÁSSUK!

Játsszunk tájékozódást! – mi maradt belőle 1979 óta?

játsszunk tájékozódást térképes levelezőlapok

A férjem, Peti nagypapája révén hozzánk került egy csomag nagyon egyedi levelezőlap: térképrészleteket ábrázolnak bekarikázott pontokkal, és mindegyiken van egy letéphető szelvény. A kiadás éve mindegyiken 1979. Mindig is terveztük megnézni ezeket a helyszíneket, most eljött az idő! Mit találtunk?

tájékozódás
2021.03.15.
LÁSSUK!

Jelvényszerző túrák Magyarországon

jelvényszerző túrák jelvényei

Ha eddig még nem túráztál sokat, nehéz kitalálni, merre érdemes elindulni. És főleg, hogyan vegyél rá másokat is, hogy veled tartsanak? Erre a legjobb válasz egy jelvényszerző túra teljesítése lehet! Igen, túrázásért jelvény járhat!

túratervezés
2021.03.09.
LÁSSUK!

Régi térkép – új térkép

régi turistatérképek

Vannak otthon régi turistatérképeid? Örököltél ilyeneket a nagyszüleidtől, szüleidtől? Biztosan vannak közöttük különleges, nagyon szép darabok is. De érdemes-e elindulni velük kirándulni?

térképolvasás
2021.02.25.
LÁSSUK!

Mágneses elhajlás kezelése a gyakorlatban

mérés térképen tájolóval

Ha már megismerkedtél a háromféle északi iránnyal, biztosan kíváncsi vagy, hol és hogyan kell az eltérésük értékét felhasználni? Olvashattál róla, hogy a térképen jelölt (hálózati) és a mágnestű által mutatott (mágneses) észak nem egyezik meg. A kettő különbsége a mágneses elhajlás.

tájoló
2021.02.06.
LÁSSUK!