Térképolvasás szemüvegesen

térképen fekvő színes szemüveg

Szemüvegesként nagyon sok kényelmetlenséget jelenthet a tájékozódás, mert a térképet és a terepet kell folyamatosan összevetni. Érintett vagy? Ismerj meg működő trükköket!

Mi okozhat nehézséget szemüveggel?

A térképen olyan picik a részletek, a terepen viszont a nagy egészet kell figyelni. Ha a lépésbiztonságra is ügyelni kell (például köves, sziklás az út), esetleg nagyon fontos a szédülésmentesség (kitett útszakaszok, lejtők vagy emelkedők során), különösen fontos, hogy mindent jól láss.

A szemüveget állandóan le-fel kell venni, ami már önmagában is problémát okozhat. Ha a homlokodra tolod, észrevétlenül elhagyhatod, de sapkával ezt már lehetetlen is megtenni. Zsebbe rakva karcolódik. Tokba téve körülményes. Nyakba akasztva működhet, ha más nem lóg a nyakadban vagy nem vagy vastagon beöltözve.

Ráadásul elképzelhető, hogy a kezed éppen nem tiszta. Ha kapaszkodni kellett sziklákba-fákba, a szemüveg is hamar koszos lesz. Általában nincs mód törölgetni sem a kezed, sem a szemüveget, nehéz vigyázni rá.

És akkor még nem beszéltünk azokról a körülményekről, amik tovább nehezíthetik a helyzetet: esős, párás időben a szemüveg állandóan párásodik, törölgetni kell. Ekkor a probléma megduplázódik: nemcsak a szemüvegre, hanem a törlőkendőre is vigyázni kell, lehetőleg nem elveszteni, de a kezed ügyében tartani.

Nyáron szintén növeli a problémát, ha napszemüvegre van szükséged (esetleg dioptriás a napszemüveged is). Szürkületkor vagy sötétben pedig már a szokásos olvasószemüveg sem biztos, hogy elég erős.

Ha te felelsz a tájékozódásért, már alaphelyzetben is egy kis karácsonyfára emlékeztetsz, amire minden rá van kötve, hogy könnyen elérhető legyen: térkép (tokban), tájoló, jegyzetek az útvonalhoz, telefon vagy GPS. Saját használatra is sok dologra szükséged lehet, mint távcső, túrabot. Jó, ha könnyen elérhető a víz, a szúnyogriasztó, és mindenféle apró személyes dolog.

Hogyan lehet javítani a helyzeten?

Összegyűjtöttem néhány olyan megoldást, amit ebben érintettek próbáltak ki és javasolnak. Nem mindegyik működik vagy kényelmes mindenkinek, de talán lesz olyan, amiről úgy gondolod, érdemes kipróbálni.

Szemüveg-variációk

Multifokális vagy progresszív lencse

A multifokális/progresszív lencséjű szemüveg napsütéses, világos időben, sima terepen nagyon jó megoldás lehet arra, hogy ne kelljen a szemüvegeket cserélgetni.

Hátránya lehet viszont, hogy az „olvasórész” ugyan megfelelő egy kontrasztos könyvoldal olvasásához, de sokaknak nem elég erős ahhoz, hogy a színes, apró részletekkel teli térképet pontosan lássák.

Emellett gondot okozhat, hogy a lencse alsó része ugyan tökéletes a közeli dolgok élesen látásához, de ha talajra, a lábad elé is kell nézned, akkor nagyon erősen biccenteni kell, ami hosszú távon akár nyaki fájdalmakat is okozhat.

Ráadásul az ilyen szemüveg gyakran nagyon drága, mindenképpen biztosítani kell, hogy ne legyen baja és semmiképpen ne veszítsd el.

Szokásosnál erősebb olvasószemüveg

Sokan vesznek a szokásosnál fél-egy dioptriával erősebb szemüveget a térképolvasáshoz, ezeket úgyis keveset kell viselni. Ebben az esetben nagyon jó szolgálatot tesznek a drogériákban kapható „olcsó” szemüvegek. A viszonylag alacsony ár miatt nem annyira fájó, ha megkarcolódik vagy esetleg elveszted.

Javaslatok szemüvegekhez

Mindenki egyetértett abban, hogy szemüveggel tájékozódni egyáltalán nem kényelmes. Viszont ha már muszáj, akkor érdemes néhány javaslatot megfontolni.

A szemüveghez minden esetben vásárolj a szárára húzható zsinórt is, hogy kisebb eséllyel veszítsd el akkor is, ha valamiért csak „elejted”. Ha éppen nem kell, akkor póló/pulcsi alá be lehet tenni, hogy ne lötyögjön és kicsit védve legyen.

A párásodás ellen sokféle trükköt lehet interneten olvasni, érdemes lehet ezeket kipróbálni. Ilyenek például a szappanos vagy borotvahabos lemosás, de optikákban erre a célra kifejlesztett termékeket is lehet kapni.

Habár Magyarországon nem elérhető, de internetről lehet rendelni terepi, bifokális lencsével ellátott tájfutó szemüveget. Ez nagyon hasonló egy sima, színezetlen biciklis szemüveghez, de az alsó része kapható akár 3 dioptriás erősségben is. Előnye, hogy jóval olcsóbb, mint egy multifokális szemüveg.

Tájfutók számára kifejlesztett szemüveg, külföldről rendelhető. Az all4o.com oldalon találtam, „glasses for orienteering” keresésre. Van drágább változata is, aminek speciális kiképzése megelőzi a párásodást.

A legtöbben a nagyítót ajánlják

A nagyító bárkinek jól jöhet, nem is kell hozzá szemüvegesnek lenni. A térképen nincsen felesleges „maszat”, minden kis apró vonalnak jelentése van. Sokkal könnyebb nagyítóval megvizsgálni a részleteket.

Ha a nagyító mellett döntesz, rengeteg megoldás szóba jöhet.

Vannak olyan tájolók, amiken az alaplap nagy részét egy nagyító tölti ki. Praktikus, hogy nem kell két eszközt tárolni, külön-külön elővenni és külön vigyázni rájuk. Viszont a nagyító felületének nagysága ebben az esetben korlátozott.

Ha ennél nagyobb felületet szeretnél átlátni, arra is van lehetőség, de ehhez már a tájolótól független nagyítóra van szükség. Szerencsére nagy a kínálat.

Bármilyen nagyító mellett is döntesz, érdemes egy zsinórral a táskához vagy a ruházathoz erősíteni!

A nagyító anyaga

A klasszikus nagyító esetében a lencse készülhet üvegből, akrilból vagy műanyagból. Érdemes karcállót választani, de azért a lencsére mindenképpen jó vigyázni, nem csak lógatni a zsákról.

műanyag kisméretű nagyító
Kis méretű, műanyag nagyító a Soós Fotó kínálatából. Kétféle erősségű nagyítórésze van. A nyelén van egy kis lyuk, ahová zsinórt lehet hurkolni. Kis helyen elfér, de a lencse átmérője lehet, hogy kicsi lesz. 3x, 5x nagyítás.
akril lencsés nagyító
Az Amazonon kapható „klasszikus” nagyító. A lencséje karcálló akril és kb. 8,5 cm átmérőjű a lencse. 5x-ös nagyítás.

Érdemes lehet kipróbálni a lapnagyítókat, ezek talán kevésbé sérülékenyek, mint a hagyományos lencsés nagyítók. Műanyagból készülnek, a hajlítgatást is bírják, könnyűek. Nagyobb területet is le tudnak fedni egyszerre, igaz, az erősségük elmarad a lencsés nagyítóktól (általában 2x-3x-os).

lapos nagyítóív
Ezek a nagy méretű nagyítóívek szintén az Amazonon kaphatók, 3x-os nagyítást lehet elérni velük. A könyvjelző méretű lapokon cm-beosztás is található, ami térképi méréseknél nagyon hasznos lehet.

Fényforrással ellátott nagyítók

Rosszabb látási körülmények között, amikor már szükség van fejlámpa használatára, a nagyítónak van egy nagy hátránya: árnyékot vet. Sokkal nehezebb jó szögből nézni a térképet, mivel egyrészt egy pontba gyűjti a fényt, másrészt a lámpa fénye a lencsén is tükröződik, vakíthat, és a karcok, maszatok is zavaróak. Közelebb hajolva hozzá pedig párásodik.

Már lehet kapni olyan nagyítót, amiben beépített ledek biztosítják, hogy jól lásd a térképet. Mivel a nagyító alján vannak elhelyezve, így nem bántják a szemed.

Általában fehér ledekkel lehet kapni őket (ezek sajnos tönkreteszik a szem sötéthez való adaptálódását), de cserélhetők pirosra (igaz, ekkor általában a szintvonalakat „veszti el” a térkép). A fehér ledeket házilag is lehet „pirosítani”, piros alkoholos filccel befestve.

bankkártya méretű nagyító, ledes fénnyel
Bankkártya méretű nagyító, kétféle erősségű lencsetartománnyal, benne ledes fényforrással. Magyarországon is kapható, zsebnagyító néven. Keresni „credit card pocket magnifier” néven érdemes külföldi oldalakon. Ezt az Amazonon árulják.
nagyító ledes világítással
Sötétben is jól használható, nagy átmérőjű, beépített ledekkel világító nagyító. 10x-30x-os nagyítás. Nagyon kényelmes a használata, de nehezebb az eddigieknél. Amazonon könnyű találni, de magyar boltokban is elérhető hasonló.

Saját térkép készítése

Ha pontosan tudod, merre vezet majd a túra, akkor érdemes lehet az érintett térképrészleteket kinagyítva fénymásolni vagy kinyomtatni. Ha rossz idő várható, akkor laminálni is érdemes ezeket, ráadásul akkor több túrát is bírni fognak.

A fekete-fehér másolat nagyobb kontrasztot biztosít, viszont sok információ elvész vele, hiszen a térképi jelöléseknél nagyon fontos a jelek színe.

A színes nyomtatás esetében nagyon jó minőségű térképalap szükséges. Papírtérkép szkennelésekor nagyon kell figyelni a felbontásra. Ha digitális térképet nyomtatsz, ott a jelölések érthetőségére kell figyelned, hiszen nem minden jelzés és információ látható minden nagyítási szinten.

A két szem különböző használata

Ezzel kapcsolatban nagyon megoszlanak a vélemények, ki mennyire bírja elképzelni vagy mennyire tud hozzászokni. Nem szükséges külön szemüveg, ha valakinek – akár természetes okokból, akár így „beállítva” – különbözik a két szeme látásélessége. Például a csak az egyik szemen használt kontaktlencse lehetővé teheti, hogy azzal a térképet vizsgáld, míg a másik szemed pedig a távollátást szolgálja.

Sokan ezt nem bírják megszokni, szédülést, rosszullétet is okozhat.

Mobilapp használata tájékozódásra

Vannak olyanok, akiknek a tájékozódáshoz használható mobilappok megjelenése megoldotta a problémáját, mivel ott a térkép, a feliratok mérete tetszés szerint nagyítható.

Sajnos összességében abban mindenki egyetért, hogy a problémára nincs igazán jó megoldás, ami minden helyzetben jól működik és kényelmes. Ha van olyan javaslatod, ami hasznos lehet a többiek számára, akkor keress meg e-mailben, szívesen bővítem a leírást.