térképolvasás

A turistatérképek a jó tájékozódást szolgálják. Ehhez viszont tudnod kell értelmezni, olvasni a rajtuk lévő információkat. Mit jelentenek a színek, vonalak, jelzések? Milyen adatai vannak a térképeknek, amik befolyásolják a használatot? Ha tudod értelmezni a legapróbb kis vonalat is, akkor sosem fogsz már eltévedni.

Hogyan mérik a tengerszintet?

látogatás Triesztben az árapálymérő kabinnál

Néhány órát Triesztben töltöttünk 2023 decemberében, és persze mi egyből ahhoz a mólóhoz rohantunk, ahol a híres mareográf helyet kapott. Sajnos nem láthattuk, de azért érdekes dolgokat sikerült kideríteni! Adriai tengerszint: árapálymérés 1875-ben hónapokon keresztül Az olasz Tengerészeti Tudományos Intézet árapálymérő állomása Triesztben, a Molo Sartorio észak-keleti oldalán található egy kabinban. Sajnos látogatók már a …

térképolvasás

Tájfutótérkép és turistatérkép

tájfutótérkép megjelenítése ortofotón

Ha a terepen mozogsz, előbb-utóbb biztosan találkozol egy másik, nagyon jól használható térképtípussal, a tájfutótérképpel. Tájékozódás oktatásakor mi is szívesen használjuk, mert nagyon gyorsan rávezet, hogyan lehet folyamatosan a térképre figyelni és gyorsan tudsz vele sikeresen tájékozódni.

térképolvasás

Feketével jelölt dolgok a turistatérképeken

Jenő kunyhó a Visegrádi-hegységben

Fekete (vagy sötétszürke) színnel általában a mesterséges, azaz ember alkotta tereptárgyakat jelölik a turistatérképek, de ezeken felül is van néhány kiemelt jelzés. A többségük „maradandó”, azaz egy régi térkép is tartalmazza ezeket, így segíthetnek a tájékozódásban. Itt áttekintheted őket!

térképolvasás

Növényzet a turistatérképen

réten áthaladó túrázó

Ha túrázni indulsz, arra vágysz, hogy az erdőben legyél egész nap. Kezdő túrázóként az erdő egy nagy, zöld masszának tűnik, mindenhol fák. Nagyon nehéz ebben a nagy zöld rengetegben bármilyen egyediséget észrevenni. Hogy lehet mégis segítségül hívni a növényzetet a tájékozódáshoz?

térképolvasás