Milyen nehéz egy túra? Hogyan válassz és hogyan dönts, elmész-e?

keskeny híd vízesés felett

Amikor valaki meghív egy túrára vagy találsz egy jó útvonal leírást, el kell tudnod dönteni, neked való-e a túra. Milyen információkra figyelj oda, főleg a távra és a szintre. Hogyan tudod megkönnyíteni a túrádat, hogy élvezd minden percét?

A túraajánlatok olvasásakor a leggyakoribb felmerülő kérdés, hogy mennyire nehéz ez a túra? Vajon kényelmesen teljesíteni tudom? Egyáltalán, végig tudok menni? Egyszerű a kérdés, mégis nagyon nehéz rá válaszolni. Mindenkinek más a tapasztalata, a kondíciója, az elvárásai egy túrával kapcsolatban, tehát nem lehet egy szóval elintézni a választ. Sok információt kell összegyűjteni ahhoz, hogy felelősen meg tudd hozni a döntést.

Ehhez gyűjtöttem össze néhány szempontot. Először azokról olvashatsz, amik a túrára, a terepre, a külső körülményekre vonatkoznak és befolyásolják a túra nehézségét. Utána azokat találod, amik hozzád kapcsolódnak, azaz ezekkel tudsz nehezíteni vagy könnyíteni a túrákon te magad is.

A túra jellegzetességei: táv és szint

Táv

A túráknál megadott táv egyértelmű: ilyen hosszú lesz a túra, km-ben megadva. Ha persze még nem tudsz mihez viszonyítani, akkor lehet, hogy ez nem mond semmit.

Általában azt mondhatjuk, hogy 1 km-t sima úton a legtöbb ember kb. 12-15 perc alatt gyalogol le kényelmes sebességgel, de azért nem andalogva. A túrán ilyen biztosan nem lesz (mármint sima út), de kiindulópontnak hasznos. (Ezt az időt majd a szint erősen módosítja, de erről később.)

Ha még nem sokszor voltál túrázni, akkor válassz kezdetben 5-8, de maximum 10 km-es túrát, ha egyébként tudsz hosszabban gyalogolni. A táv ugyan még nem mond sokat a túra nehézségéről, de ehhez már tudsz majd később viszonyítani. Túl rövid volt? Akkor legközelebb választhatsz hosszabbat. Ha éppen megfelelő? Akkor hasonlókat, vagy 1-2 km-rel hosszabb túrákat válassz legközelebb.

Ha rendszeresen eljársz kirándulni, akkor a kényelmesnek érzett táv nagyon hamar nőni fog, és egyre hosszabb útvonalakat is be tudsz majd vállalni. Érdemes próbálgatnod, hol vannak a határaid, mi az, ami még belefér egy napba nagyobb fizikai megerőltetés nélkül.

A legfontosabb: minden táv megfelelő! Ha maradsz az 5-10 km hosszú túráknál, az is tökéletes, gyönyörű helyekre fogsz eljutni! Viszont mindenképpen olvasd tovább a cikket, mert egy 3 km-es túra lehet kimerítőbb, mint egy 15 km-es.

Szint

A szint érték sokkal többet mond el a túra nehézségéről, mint a táv. A szint igazából a túrán megmászandó összes szintemelkedést jelenti összeadva. Lehet, hogy az útvonal dimbes-dombos vidéken halad, ahol le-fel kell menned, egyszerre csak 10-20-50 m magasságkülönbséget leküzdve, aztán egy lejtőn leereszkedve. Ezeket a felfelé megmászandó értékeket sorban egymás után összeadva kapod meg a túra szint értékét. Ez alapján ki lehetne számolni egy átlagot, hogy 1 km távra átlagosan mennyi szintemelkedés jut, de ennek nem sok értelme van, mert a terep nagyon ritkán ilyen egyenletes.

Azért annyit el lehet mondani, hogy egy túra, aminek 150 m a szintje, eléggé könnyű, 500 m felett pedig már biztos, hogy megizzadsz majd és meg kell állnod többször is pihenni az emelkedőkön, függetlenül a távtól.

De kezdőként milyen szintet válassz? Erre nehezebb válaszolni, mint a távra, mert ez erősen függ attól, milyen távolságra oszlik el. Nagy különbség lehet egy 3 km / 300 m és egy 15 km / 600 m túra között. Az első rövidebb, de valószínűleg sokkal izzasztóbb és magasabbra emeli a pulzusod. A második túrán valószínűleg az emelkedők sokkal kevésbé meredekek. Persze ez tőled függ, hogy melyiket találod könnyebbnek, de a többségnek az első nagyobb kihívás lesz.

Jobb megnézni a túra szintprofilját, mert az emelkedők elhelyezkedése nagyban meghatározza a túra nehézségét. Nem mindegy például, hogy a nagyobb emelkedők a túra elejére vagy éppen a végére esnek.

A szintprofil a túra teljes hossza alatt mutatja a tengerszint feletti magasság változását, ahogy az útvonal le és fel megy át dombokon vagy hegyeken. Az x tengely a túra hossza, az y tengelyen a magasság látható. Vannak olyan weboldalak, ahol ezt a túra kiírásánál meg is tudod nézni.  

Ne ijedj meg a képtől, a lejtők nem lesznek ennyire meredekek, mint ahogy a szintprofilon látod. Az x tengelyen a több km-es távot sokkal jobban le kell kicsinyíteni egy ilyen ábrához, mint az y tengelyen a pár száz méteres szintkülönbséget. Emiatt a lejtők „összecsúsznak”, és minden sokkal meredekebbnek néz ki.

Szintprofil gerecsei túrához
Ez a túra Tokodról indul, átmegy a Les-hegyen. Csolnok északi részén visszafordul és a Nagy-Getét délről kerüli meg úgy, hogy felmegy az oldalába. Összesen 11,6 km hosszú és a szint 300 m. Látszik, hogy a túra első 3 km-e eléggé nehéz, mert szinte csak felfelé megyünk és kb. 200 métert emelkedünk. Utána kellemes szakasz következik, éppen annyi hullámmal, hogy változatosan fáradjanak az izmaink. Nagyjából a 7. km-től újra emelkedik az út a Nagy-Gete oldalába, de ez már sokkal rövidebb emelkedő, mint a túra elején. Valószínűleg a panoráma is szép, a szusszanások közben van mit nézni. Ez egy kiegyensúlyozott túra, az elején van a legnehezebb része, amikor úgyis frissen indulunk, a végén pedig már csak le kell sétálni egy lejtőn. A szintprofil a turistautak.openstreetmap.hu turista útvonaltervezőjével készült.

További külső tényezők

Felszín

Nagyon sokféle tereppel találkozhatsz a terepen, és az ezeken való haladás nehézsége évszakról évszakra is változhat.

A széles erdészeti utakon általában nagyon jól lehet haladni, de a keskenyebb ösvények tartogathatnak meglepetéseket. Ha sok fa van kidőlve, azokon át kell mászni. Ha tavasztól őszig nagyon megnő az aljnövényzet (esetleg a csalán), azokon át kell keveredni.

Az erdei utak lehetnek nagyon kényelmesek, kellemesek kora nyártól őszig, télen pedig erősen sarasak, mély árkokkal (ha éppen arra járt néhány erdészeti jármű).

A homokos utakon nyáron, száraz időben nagyon nehéz lehet haladni, főleg, ha esetleg kijárták lovakkal. Nemcsak lelassítja a haladást, de még a cipőnk is tele megy a homokkal.

morzsalékos, köves út
A viszonylag meredek ösvény morzsalékos-köves talaján száraz, meleg időben nehéz lehet a haladás.

Az eső is nagyon csúszóssá és vizessé tehet szakaszokat, a vizes sziklákon vagy vizes faleveleken, ágakon nagyon oda kell figyelni minden lépésre.

Vannak olyan utak, amiket csak télen, havas vagy jeges időben nehéz bejárni, de akkor szinte lehetetlen. Főleg, ha útközben patakokon is kell átkelni, ahol a jég tovább nehezíti a helyzetet.

meredek lépcső
A sziklába vájt meredek, kopott lépcsőn jó időben is nagyon nehéz haladni, főleg lefelé. Esős időben, amikor a kő csúszik, szinte lehetetlen itt a lejutás (ahol nincs kapaszkodó).

Időjárás

A túra napján aktuális időjárás nagyon meg tudja nehezíteni a túrát. Az extrém hideg, fagy, eső vagy erős szél ugyanúgy nehézzé tehet kirándulásokat, mint a nyári hőség, mert a haladáson kívül még ezek is fárasztanak.

csúszós, havas, jeges turistaút
A túrát megelőző napokban sokat esett a hó, de alatta ott volt az előző havazás maradéka jég formájában. A meredek ösvények nagyon csúszósak tudnak lenni. Ha esetleg még különösen hideg is az időjárás, akkor az a túrát sokkal nehezebbé teszi, mintha tavasszal, egy kellemes napon jönnénk erre.

Ezek között van olyan, ami nemcsak a túra napján befolyásolja a nehézséget: ha az előző napokban sok eső esett, akkor az utak biztosan nem száradtak fel, csúszósak, sarasak lehetnek, nyáron pedig a páratartalom is extrém magasra nőhet.

Belső tényezők

Kondíció

Az eddigi információkat be tudod gyűjteni egy-egy túráról, de hogy az neked nehéz lesz vagy könnyű, leginkább az határozza meg, milyen fitt vagy. Nem kell, hogy bármilyen túrázási tapasztalod legyen ahhoz, hogy akár az első túrádat nagyon élvezd. De ha komolyan gondolod, akkor érdemes tenned érte, hogy a túrákon ne szenvedj, hanem élvezz minden percet.

A túrázáshoz a legjobb edzés a túrázás! Azaz nagyon gyorsan fogsz fejlődni, ha rendszeresen kirándulsz. Ha még gyorsabban szeretnél fejlődni, hétköznap sose hagyd ki a lépcsőket (se lefelé, se felfelé), és a futás is sokat tud segíteni. A túrákon viszont inkább a távolság növelése legyen a cél (illetve a túrázással eltöltött idő növelése), nem kell aggódni a sebesség miatt.

Izomfáradtság

Hogy van a lábad? Mennyire vagy fáradt? Például kemény edzésen voltál a túra előtti napon? Akkor biztos, hogy nehezebbnek fogod érezni a túrát, mintha könnyed, kipihent lábakkal kezdenéd az utat. Ugyanígy nehezebb lesz a túra, ha már hatodik napja járod a hegyeket.

Meglepő, de akkor is kemény lesz a túra, ha szinte teljesen sík területen haladsz egész nap, mert folyamatosan ugyanazok az izmaid dolgoznak.

Lábbeli

Mindig legyen a túrához és a körülményekhez passzoló lábbelid. Tornacipő vagy általános sportcipő nem ajánlott terepre. A legjobb, ha bakancsot vagy túracipőt választasz. A bakancs esetében fontos, hogy vízálló legyen, jól támassza a bokád és hogy ne féltsd a sártól. A túracipő talpa keményebb, mint általában a sportcipőké, de nyárra tudsz választani olyat, aminek a felső része vékonyabb, könnyebb anyagból van. Nagyon fontos a jó méret, mert a gyaloglástól a láb kicsit megduzzad, ráadásul a túrazokni is vastagabb, mint legtöbb zokni, jó, ha van hely mindennek.

Bármelyiket is választod, nagyon fontos, hogy a túra előtt járasd be: hordd otthon, a bevásárláshoz, a parkba, rövidebb sétákra. Azért mindig legyen nálad vízhólyag-tapasz.

Jó cipőben sokkal könnyebb lesz bármilyen távot megtenni.

A zsák súlya

A túra nehézségét nagyon erősen befolyásolja, mennyi terhet cipelsz magaddal. Ha csak egy apró hátizsák van nálad vízzel és néhány szendviccsel, az egészen más világ ahhoz képest, mintha egy 16 kg-os hátizsákot cipelnél egyheti felszereléssel. Biztosan hamar belejössz majd, hogy mi az a minimális felszerelés, ami jó, ha nálad van, és mik feleslegesek. Már 0,5-1 kg mínusz is nagyon sokat tud számítani.

Élelem, víz, szünetek

Fontos, hogy a túrán mit eszel, de még fontosabb, hogy a túra előtt mit ettél. Érdemes reggelizni indulás előtt, és a túra során is folyamatosan enni, nassolgatni. Egyszerre mindig keveset, de jobb megelőzni, hogy farkaséhesnek érezd magad.

Sokan elkövetik a hibát, hogy túl kevés vizet visznek a túrára. Egy egész napos túrára télen is legyen nálad legalább 1,5-2 liter víz, nyáron ennek a többszöröse kellene. Ilyenkor érdemes felderíteni előre, hol lehet majd megtölteni a kulacsokat. Ha pedig nincs rá lehetőség, akkor mindenképpen pakolj be 3-4 liter vizet.

A megfelelő étkezés és ivás abban is segít, hogy a hőháztartásod is rendben legyen. Télen amiatt is fázhatsz, hogy nem ettél eleget.

Szüneteket muszáj tartani. Ilyenkor igazítod meg a felszerelésed, a ruhád, iszol vagy eszel, és szusszansz kicsit. Ha erre nincs idő, akkor keményebbnek fogod érezni a túrát.

Tempó

Nagyon fárasztó tud lenni, ha egy túrán nem haladhatsz a saját tempódban. Érdekes, hogy ha egész nap lassítanod kell magad, az ugyanolyan kényelmetlen tud lenni, mint ha úgy érzed, folyamatosan kapkodni kell a lábad.

Mások tempóját nagyon nehéz megszokni. Ha találsz olyan túratársat vagy csapatot, akik tempója kényelmes neked, az nagy kincs!

Összefoglalva

Ha egy túra nehézségét akarod meghatározni, akkor először nézd meg a kiírását és az időpontot:

  • milyen hosszú a táv
  • mekkora a szint
  • várhatóan milyen a terep
  • milyenek lesznek az időjárási körülmények

Amivel pedig te magad nehezítheted vagy könnyítheted a túrát:

  • kondíciód
  • izomfáradtságod
  • lábbelid minősége
  • zsákod súlya
  • élelem, víz, szünetek
  • tempó

Túraajánlók elemzése

Hozzuk össze ezeket és nézzünk meg három túraajánlót!

1. Nehéz túra a Visegrádi-hegységben

nehéz túrakiírás a természetjáró oldalon
A termeszetjaro.hu oldalon található túrakiírás, amelyet nehéz kategóriába soroltak be.
nehéz túra adatai a természetjáró oldalon
A túra adatai között a hosszt és a szintemelkedést kell figyelnünk. Magyarországi túráknál egyébként a szintcsökkenés és a legmagasabb pont sem igazán fontos adat, ezeket inkább magashegyi túráknál szokták megadni. A legmagasabb pont magasságának akkor lenne jelentősége, ha ott várhatóan egészen más körülmények, pl. más időjárási viszonyok lennének várhatóak, mint a túra kezdőpontjában, de itthon ilyen magas túracélpontunk nincsen.

A túraajánló a Természetjáró oldalán található, nehézként besorolva. (21,7 km / 795 m). Ezek alapján az adatok alapján már látszik, hogy nem kezdőknek való túra. Érdemes megnézni a hozzá tartozó leírást is, mert ott olvasható, mi az a körülmény, ami miatt nehéz a túra. Itt több ilyen is van: egyrészt a túra egy erősen meredek, hosszú emelkedővel kezdődik.

nehéz túra szintprofilja a természetjáró oldalon
A szintprofilon látszik a túra elején a viszonylag hosszú, erős emelkedő. Itt tuti, hogy megizzadsz és jó pár kisebb pihenőt be kell majd iktatni a felfelé mászásba. Utána gyakorlatilag ereszkedik az út.

Ugyan a leírás nem tartalmazza, de ha egyszer már jártál arra, tudni fogod: a Vadálló-kövekre vezető úton a talaj sziklás, köves, gyökérfonatos. Emiatt és a meredeksége miatt nehéz rajta haladni. A kiírás is kiemeli, hogy jeges időben nem is ajánlja. A túraútvonal része még a Spartacus ösvény is, ahol tábla is figyelmeztet, gyakorlott túrázóknak ajánlott csak a terep. Itt ugyan szintben halad az út, de sok helyen nagyon keskeny és mindkét oldala nagyon meredek.

nehéz túra figyelmeztetései a természetjáró oldalon
A túraajánlóban nagyon jó, hogy tartalmaz figyelmeztetéseket a biztonsággal kapcsolatban, ezeket minden esetben érdemes megfogadni.

Ez a túrakiírás tehát elsősorban olyanoknak ajánlott, akik már túl vannak néhány túrán, bírják az erős emelkedőket, a nehéz talajon való haladást és nem okoz problémát a kitett, keskeny ösvény sem.

2. Közepesen nehéz túra a Csobáncra

balatonfelvidéki túra a kirándulástippek oldalon
A Csobánc hegyet megmászó túra kiírása a kirandulastippek.hu oldalon található.
Balatonfelvidéki túra kiírása a kirándulástippek oldalon
A túra nehézségét közepesként határozta meg az oldal.

A Csobánc megmászását ajánló túra a kirandulastippek.hu oldalon található, ahol közepesen nehéz túraként határozták meg a kiírók (4,5 km / 220 m). Az adatok alapján látszik, hogy viszonylag rövid túra, de a rövid táv alatt kell elég nagy szintemelkedést megtenni. Sőt, a szintprofil még azt is megmutatja, hogy igazából az összes szintemelkedés az első 2 km-re jut. Ez az emelkedő tuti, hogy mindenkit megizzaszt. A túra jellegét bemutató szöveg is fontos információkat tartalmaz: morzsalékos lejtőről és kevés árnyékról írnak, és a lefelé vezető út is meredek (ez a többségnek nagyobb probléma, mint felmenni).

Az útvonal leírása egyébként nagyon részletes, és nemcsak a látnivalókról vannak benne információk, hanem a tájékozódási szempontból több odafigyelést kívánó elágazásokra is felhívják a figyelmet.

3. Könnyű túra a Cserhátban

cserháti könnyű túra a mozgásvilág oldalán
A cserháti, könnyű nehézségűnek besorolt túrát a mozgasvilag.hu oldal ajánlja.

Az ivádi Likas-kőhöz vezető túrát a mozgasvilag.hu oldal ajánlja, könnyű túraként (8,7 km / 165 m). Viszonylag rövid túra, kevés szintemelkedéssel. A térképen látható, hogy ugyanazon az útvonalon sétálunk el a sziklához, ahol vissza is jövünk majd. A túraajánlást átolvasva nincs olyan körülmény, amit nehezítésként említene az ajánlója, sőt, lehetőségeket mutat az útvonal rövidítésére.

A leírásból az is kiderül, hogy a szint nagy részét a szikla tetejére való felmászás teszi ki, azonban a szöveg alapján ez elkerülhető, és a látvány alulról is impozáns.

cserháti könnyű túra szintprofilja
Az oldal nem tartalmaz szintprofilt, azt a turistautak.openstreetmap.hu oldalon készítettem el. A szimmetriája mutatja, hogy ugyanazon az úton mehetünk oda és vissza. A középen lévő, kupola alakú domb a szikla tetejének megmászását jelenti, ami kihagyható a túrából.

Ha még nem vagy tapasztalt túrázó, nagyon hasznos lehet, ha feljegyzéseket vezetsz a túráidról és leírod ezeket a tényezőket is. Nagyon gyorsan átlátod majd, neked mi okozza a legnagyobb nehézséget. Akkor pedig dönthetsz, elkerülöd-e az ilyen túrákat vagy még jobban felkészülsz rájuk.