Mágneses elhajlás kezelése a gyakorlatban

mérés térképen tájolóval

Ha már megismerkedtél a háromféle északi iránnyal, biztosan kíváncsi vagy, hol és hogyan kell az eltérésük értékét felhasználni? Olvashattál róla, hogy a térképen jelölt (hálózati) és a mágnestű által mutatott (mágneses) észak nem egyezik meg. A kettő különbsége a mágneses elhajlás.

A probléma tehát az, hogy a turistatérképeken jelölt északi irány és a mágnestű más-más irányba mutatnak. A terepen viszont nincs idő ezen hosszasan gondolkozni, gyorsan be kell tudnod tájolni a térképet.

mágneses elhajlás Magyarországon
A földrajzi és mágneses északi irányok eltérése Magyarország területén jelenleg (2021-ben) kb +5°, de folyamatosan nő, egyre nagyobb lesz. Elképzelhető, hogy 5-10-15 év múlva már el fog tévedni az, aki egyáltalán nem veszi figyelembe a mértékét. Magyarországon a mágneses deklináció pozitív, azaz keleti az eltérés a földrajzi északtól.

Van erre néhány technika, hogyan lehet ezt a legkönnyebben kezelni.

Két lehetőség van az irányok egyeztetésére: jelölheted a mágnestű által mutatott északi irányt a térképen, vagy fordítva: jelölheted a térképi északot a tájolódon.

Nagyon fontos, hogy ezek közül kizárólag csak az egyiket alkalmazd!

Mágneses északi irány jelzése térképen

A magyarországi turistatérképek jelenleg nem jelzik semmilyen módon a földrajzi (amit azonosnak tekintünk a hálózatival) és a mágneses észak eltérését, a mágneses deklinációt.

Te viszont jelezheted, a mágneses északi irányt felvezetheted a térképedre!

A legkönnyebb módszer az, ha egy szögmérővel vagy tájolóval ráméred ezt az irányt a térképre, és a hálózati vonalak mellé behúzol halványan, vékonyan újabb vonalakat. Nem kell feltétlenül nagyon sűrűn, a lényeg az, hogy a térkép olvasható maradjon.

Amikor pedig tájolod a térképet vagy méréseket végzel, akkor a hálózati vonalak helyett ezeket a vonalakat veszed majd figyelembe.

mágneses északi irány jelölése turistatérképen
Papírkiadású Börzsöny térképen jelöltem be lila vonalakkal a mágneses északi irányt. A szürke függőleges vonalak a hálózati északot jelölik (a kilométerhálózat vonalai).

Hálózati észak jelölése tájolón

A tájolókat bemutató cikkben volt arról szó, hogy egyes tájolókon van deklinációs skála, sőt, van olyan, ahol a deklinációt be is lehet állítani.

Állítható tájolók

Ha a tájolódon állítható a mágneses elhajlás, akkor valószínűleg a hátoldalán látsz egy kis csavart, a zsinórján pedig van egy nagyon apró csavarhúzó. Ezzel a csavarhúzóval tudsz tekerni a csavaron.

A csavar eltekerése a gyakorlatban azt eredményezi, hogy a szelence szélén körben látható fokbeosztás és a szelence alján látható északi jelölés nem fog egybeesni. A tájoló használata közben a megfelelő irányszögértéket mutatja majd a szelence, nem kell fejben kivonni-hozzáadni az elhajlás értékét a mért irányszöghöz.

Nagyon fontos, hogy bizonyosodj meg róla, jó irányba tekerted el a szelencét! (Ha nem jó irányba tekered, megduplázod az eltérést.)

deklináció beállítása tájolón

Magyarországon a beállítást úgy kell elvégezni, hogy a szelence alján lévő, északot jelző vonalak 5°-ra keletre mutassanak.

Nem állítható tájolók

Ha a tájolódon nincs állítható deklinációs skála, akkor a következőket teheted:

  • inkább a fenti módszerrel a térképeden jelölöd be a mágneses északi irányt;
  • észben tartod az elhajlás mértékét és minden alkalommal számolsz vele;
  • bejelölöd a hálózati északot a szelence hátoldalára alkoholos filccel vagy valamit felragasztva rá (mintha eltekerted volna).

Miért érdemes figyelembe venni? Mennyi az eltérés?

Azért, hogy el tudd dönteni, foglalkozol-e a mágneses elhajlás nagyságával, jó tudni, vajon eltévedhetsz-e, ha figyelmen kívül hagyod.

Ha csak jelzett utakon tervezed a túrát, és egyetlen távoli templomtoronyról, épületről vagy hegycsúcsról sem akarod megtudni a nevét a térkép alapján, akkor nem feltétlenül kell foglalkoznod vele. Egy bonyolultabb csomópont – ahol több jelzett vagy jelzetlen út összefut – is könnyen kezelhető és az utak azonosíthatók, ha a térkép tájolását 5 fokos hibával csinálod. Hiszen felnézel a térképből, azonosítod az utakat, és nagyon kicsit forgatsz még a térképen.

Ha viszont iránymenetben mész vagy azonosítani szeretnél valamit a horizonton, akkor mindenképpen számolj vele!

Ha nem veszed figyelembe a mágneses elhajlás értékét, akkor

  • 250 m-t megtéve (azaz iránymenetben haladva ennyit) kb. 20-25 m-rel visz arrébb (nem biztos, hogy megtalálsz egy apró tereptárgyat);
  • 1 és 4 km távban (azaz ha egy távolabbi tereptárgyat szeretnél azonosítani) már 80-100 m, illetve 350-400 m eltérést okoz.

Jelenleg tehát, ha nem finom tájékozódásra használod a tájolót, akkor valószínűleg a deklináció figyelembe vétele nélkül is fogsz tudni tájékozódni.

Viszont érdemes megismerkedned vele és magabiztosan használni, mert szükséged lehet rá, ha olyan területen túrázol, ahol jóval nagyobb az eltérés, vagy sokáig tervezed még a túrázást, és nem néhány év múlva akarod megtanulni, hogyan vedd figyelembe.