Tájékozódj jobban: 10 módszer a fejlődésre

térkép igazítása térkétokban

Mindegy, mennyi ideje ismerkedtél meg a turistatérképpel és iránytűvel vagy tájolóval, szinte biztos, hogy most is „rontasz” néha, és benézel valamit. Még a leggyakorlottabbakkal is megesik. Azonban tudsz tenni azért, hogy ilyen minél ritkábban forduljon elő!

Használj térképtartó tokot, és hajtogasd bele a térképet

Még otthon, a túra tervezésekor vedd elő a térképet, és hajtogasd úgy, hogy az a terület legyen látható a térképtartó tokban, ahová tervezed a túrát. Ha csak beteszed a térképet a táskádba összehajtogatva, akkor minden egyes alkalommal, amikor előveszed, az egész térképet át kell nézned, ha ellenőrizni akarod a haladást és az útvonalat. És mivel a széthajtogatással és kereséssel sokat kell babrálni, biztos, hogy meg akarod majd úszni. Így aztán a legtöbbször valószínűleg elő sem veszed majd.

Tipp: annál gyakorlottabb térképolvasó leszel, minél többet használod a térképet. Ha folyamatosan figyeled és összehasonlítod a térkép elemeit a tereppel, nagyon gyorsan nagy rutinra tehetsz szert. Ehhez pedig kéznél kell lennie.

Ne félj különböző méretarányú térképeket használni

Ha olyan területen túrázol, ahol többféle kiadású, méretarányú térkép is elérhető, ne félj többet is használni egyszerre. Ilyenkor nagyon oda kell figyelned az egyes térképek méretarányára és a különböző jelkulcsokra, de a váltás egyre gyorsabb lesz. Frissen tartja az agyad, fenntartja a figyelmed, ha hozzászoksz a gyakori váltáshoz.

Tipp: válassz olyan térképtartó tokot, aminek mindkét fele átlátszó, így két térképet is bele tudsz tenni. Tájékozódáskor csak meg kell fordítani.

Mindig forgasd be a térképet

Ugyan térképolvasásnak hívjuk a folyamatot, amikor böngésszük a térkép információit, azonban ez nem úgy zajlik, mint egy könyv olvasása. A jelek ugyanolyan könnyen értelmezhetők, ha „fejjel lefelé” tartod a térképet a kezedben vagy „oldalról” nézegeted. Szokd meg inkább, hogy a térképet beforgatod, azaz tájolod. Ami a terepen előtted vagy mögötted van, az a térképen is legyen „előtted” vagy „mögötted”.

A beforgatásnak több módja is van: használhatod viszonyítási pontként a körülötted lévő tereptárgyakat és terepi jellegzetességeket vagy a tájolód, iránytűd mágnestűjét.

Tipp: a térképtartó tokod zsinórja (amivel a táskádhoz rögzíted vagy amit átvetsz a válladon) legyen olyan hosszú, hogy kényelmesen tudd forgatni a térképet.

Soha ne kapkodd el a térkép böngészését

Mindig hagyj időt arra, hogy részletesen át tudd nézni a térkép információit. Még akkor is legyél alapos, ha egyébként sietned kell, így előzheted meg leghatékonyabban az eltévedést. A térképen mindig sokkal több információ van, mint amit memorizálni tudnál, ezért érdemes rövid szakaszokra bontani az utat és sokszor azonosítani a helyzetedet.

Tipp: Ha még az olyan utakon is időt szánsz a térkép bogarászására, amiket nagyon jól ismersz, akkor egyre jobban meglátod majd a finomabb részleteket, egyre gyakorlottabb térképolvasó leszel.

Listázd a tereptárgyakat, amik segítenek a tájékozódásban

A tájékozódás egyik alapvető módszere, hogy a tervezett utat kisebb szakaszokra bontod és a térkép alapján előre elképzeled, mit kell majd látnod, miközben haladsz. Ha azt látod, amit előre elképzeltél, akkor tudod, hogy jó helyen jársz. Ha olyan dolgokat tapasztalsz, amikre nem számítottál, akkor nagyon gyorsan rájöhetsz, hogy valami nem stimmel és korrigálhatsz. (Ilyenkor kell, hogy egy csengő megszólaljon a fejedben!)

Egy másik nagyon hasznos módszer, ha egy-egy útszakaszod esetében azt is megvizsgálod, honnan veheted észre, ha elmész valami mellett, ha „túltolod”. Ilyen lehet, ha emelkedő után lejteni kezd a terep, beleütközöl egy útba, patakba vagy kiérsz az erdőből. (Újabb csengő!)

Tipp: minden egyes rövid útszakaszt tudatosan vizsgálj meg előre, akár készíts jegyzeteket, mire számíthatsz, és pipáld ki, amivel találkozol.

jegyzetek készítése az útvonalhoz
Ha kezdő vagy a tájékozódásban, nagyon hasznos listába írni azokat a tereptárgyakat és jellegzetességeket, amikre az egyes útszakaszok során számítasz.

Figyelj is oda, ha a fejedben megszólal a csengő

Ha elég sokat gyakorlod az előző pontban leírt feladatokat, a csengő előbb-utóbb tényleg meg fog szólalni a fejedben. Ilyenkor már csak egy nagyon fontos teendőd van: hallgass rá! Szóval tényleg állj meg! Nézd meg újra a térképet (és a jegyzeteidet), és próbáld kitalálni, hol a hiba. Ne tagadd le, ha eltévedtél, azaz ha nem ott vagy, ahol gondolod, mert ezzel csak tovább súlyosbíthatod a problémát. Próbáld meg objektíven felmérni: hol voltál utoljára teljesen biztos a helyzetedben, és hol történhetett valami, ami miatt a terepen más helyen vagy, mint ahol a térkép alapján gondolod.

Szánj időt a nyugalmad visszaszerzésére, az információk összegyűjtésére és a továbbhaladás mikéntjének megtervezésére. Forgasd be a térképet, nézz körül, lehet, hogy nagyon közel vagy a vélt helyzetedhez. Ne nyugodj meg addig, amíg legalább 2-3 tényező alapján valóban azonosítani tudod, hol vagy.

Tipp: ha úgy érzed, eltévedtél, a legnagyobb problémát az okozhatja, ha pánikba esel és elveszted a racionális gondolkodás képességét. Inkább előzd meg az ilyen helyzetet és mindig kételkedj magadban: folyamatosan kérj magadtól bizonyítékot, hogy ott vagy, ahol gondolod a térkép alapján. Ha pedig megszólalnak a csengők, koncentrálj elsősorban a nyugalmadra.

Tervezd meg előre, hol szúrhatod el

Amikor megtervezed az útvonalat, még otthon nézd át és gondold át alaposan, hol szúrhatod el. Hol tévedhetsz el? Indulhatsz rossz irányba a kezdőponttól? Lesznek olyan csomópontok, ahol nagyon oda kell figyelni? Tervezel útszakaszt jelöletlen úton? Olvastál útvonalleírást, amiben figyelmeztettek valamilyen nehézségre? Ha fel vagy ezekre készülve, akkor tudni fogod, hol hagyd abba a beszélgetést és koncentrálj a tájékozódásra.

Tipp: írd össze a kockázatos helyszíneket egy kis papírra és tedd a térképtok sarkába, vagy akár jegyzetmatricákkal is megjelölheted a kritikus pontokat a térképen. A „bonyolult” helyszínekről készíthetsz nagyított térképmásolatokat is, hogy jobban átlásd a részleteket.

Sose érezd magad kellemetlenül, ha előveszed a térképet

Vannak, akik minden ösvényt bejárnak, mielőtt másokat meghívnak egy túrára és szeretnek rajta „fejből” végigmenni. Sok olyan helyzet lehet azonban, amikor erre a bejárásra nincs idő vagy lehetőség, például mert hirtelen ötlettől vezérelve lesz a program kirándulás vagy valamilyen okból módosítani, rövidíteni kell az útvonalon. Ne érezd kellemetlennek megmondani a veled túrázóknak, hogy még te sem jártál azon az úton, amit követni fogtok, és ha sokszor ellenőrzöd a térképet, az nem azért van, mert elvesztetek, hanem mert biztos akarsz lenni a dolgodban.

Tipp: ha vannak olyanok veled, akik kellemetlenül érzik magukat az ismeretlen terepen, vond be őket a tájékozódásba, és mesélj nekik arról, mire figyelsz.

Oszd meg a tudásod

Ha már úgy érzed, eléggé jól boldogulsz a térképpel és a tájolóval, iránytűvel, akkor biztosan találsz olyanokat, akiknek mesélhetsz ezekről és megmutathatod, hogyan kell használni őket. A tanítás a leghatékonyabb tanulás! Egyrészt nagyon hamar kiderül, hol vannak „lyukak” a tudásodban, pontosan tudod majd, minek kell még utánanézned. Másrészt a képességeid ugrásszerűen fejlődnek majd.

Tipp: minden túrán vannak olyan résztvevők, akik szívesen hallanak a térképekről és oldanak meg kisebb tájékozódási feladatokat azonnal a tanultak alapján. Ne hagyd ki a lehetőséget a fejlődésre, ha valaki kérdez tőled valamit!

tájékozódási oktatás

Képzeld el előre a legrosszabb helyzetet

A legrosszabb esetben…. nem oda lyukadsz ki, ahová tervezted. Nem látod azt a barlangot, kilátót, amit beterveztél az útvonalba. Kicsit hosszabb vagy éppen rövidebb lesz a túra. Ugye egyik esetben sem omlik össze a világ?

Ha pedig a térkép mellett ott van a táskádban egy okostelefon GPS-es appal tartaléknak, akkor visszatalálsz a jelzett útra, megtalálod a legközelebbi utat vagy települést. Ez a tartalék lehet a kulcsa a nyugalmadnak, amit viszont ha meg tudsz őrizni, akkor valószínűleg nem is lesz szükség a GPS-re!

Tipp: legyen nálad GPS vagy tájékozódási app, de ne ez legyen az elsődleges eszköze a tájékozódásnak. Viszont már csak a megléte is tud olyan biztonságérzetet adni, hogy nem kell majd használnod.