A legfontosabb, hogy a túrákban minden résztvevő örömét lelje. Ez sokkal könnyebb, ha a túra passzol az erőnléthez, gyönyörű utakon vezet, és nem tévedtek el. Ezen az oldalon sok segítséget találsz arról, ami ehhez hiányozni szokott.

Túra idejének kiszámítása

térkép körül álló, túrát tervező emberek keze a térkép felett

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Meddig tart a túra? Ugyanaz a táv egyik társasággal lehet egynapos program, a másikkal egy pár órás séta. Ráérsz-e kényelmesen ebédelni? Sietned kell-e, hogy elérd a buszt? Vagy ott fogsz álldogálni a megállóban? Vajon ezt hogyan tudod előre kiszámolni és tervezni?

Miért olyan fontos a túra idejének a számítása?

A túra idejének tervezése fontos a túra hosszának a meghatározásához. Ha számba vetted, hogy mikor hajlandók elindulni a többiek, és az utazási lehetőségekkel is tisztában vagy, már tudod, mennyi időd van indulástól elérni a túra végéig. De vajon mekkora táv fér bele az időbe?

A túra időtartamának ismerete fontos a túra útvonalának megtervezéséhez. Vajon belefér-e a napba kényelmesen minden látnivaló? Eléred-e a megrendelt vacsorát vagy az utolsó buszt?

A számítás menete

 1. Alkalmazd a nettó menetidő számítást.
 2. Írj össze minden lehetséges tényezőt, ami lassíthatja vagy gyorsíthatja a túra tempóját és ezzel korrigáld a túra idejét.
 3. Írj össze minden egyéb, a túra idejére tervezett tevékenységet, amikor nem haladsz és ezeknek a tervezett időtartamát add hozzá a túra idejéhez.
 4. Érdemes az egész eddig kiszámolt időtartamhoz +10%-nyi időt hozzáadni, tartalékként.
 5. Ellenőrizd, hogy megfelelő-e a túra időtartama: világosban eléred-e a túra végpontját, eléred-e a tervezett buszt vagy egyéb közlekedési eszközt, megkapod-e a megrendelt vacsorát stb.
 6. Túra után elemezd, mi okozhatott különbséget.

A nettó menetidő számítás

Érdemes kiindulni egy számítási alapból, aztán ennek az eredményét változtatni az aktuális körülmények alapján. A jelzett turistautak mentén található táblák is legtöbbször e szerint a módszer szerint mutatják a szükséges időt az útszakaszokra (ha ki van írva ilyen információ).

A számítás a túrák két legfontosabb adatából indul ki: a túra hosszából és a szintemelkedésből. Magyarországi körülmények között a sebességre 4 km/h-t számít. Ehhez adódik hozzá az emelkedők miatt további idő, minden 100 m emelkedésre számítva 10 percet.

Az így kiszámított idő a nettó menetidő, azaz amit ténylegesen a haladással töltesz. Egy túranap azonban nem csak gyaloglásból áll.

Lassító és gyorsító tényezők

 • csoport összetétele. Ha gyerekek vagy egészségügyi problémákkal küzdők is vannak a csoportban, lassabban fogtok haladni.
 • résztvevők kondíciója. Ha olyanok jönnek el, akik sokat túráznak, jó formában vannak, akkor akár gyorsabban is tudtok haladni a kiszámítottnál. Ha a résztvevők egyébként keveset szoktak mozogni, nem gyakorlott gyaloglók, akkor várhatóan lassabb lesz a tempó.
 • csoport nagysága. a kisebb csoport mindig gyorsabban tud haladni. 10 fő felett már érezhetően több idő kell, 20-30 főnél pedig sokkal több, még akkor is, ha egyébként nincs „lassító” tényező.
 • csoport fáradtsága. Ha egy több napos gyalogtúrán belül ez már a negyedik túranap, akkor várhatóan a csapat már lassabb lesz. Ha viszont egy dolgos irodai hét után vágtok neki a kirándulásnak, akkor még mindenki kipihent.
 • felszerelés nagysága. Ha többnapos, sátras túrán vesztek részt, ahol ráadásul sok vizet és többnapnyi élelmet is kell cipelni a felszerelés mellett, garantált a lassabb haladás. A szombati, kis hátizsákos túrán mindenki gyorsabb lesz.
 • jelzett vagy jelzetlen utakon megy a túra. A jelzett útról való letérés mindig lassítja az iramot, hiszen a túratársakat sokkal gyakrabban be kell várni és folyamatosan együtt kell haladni. A jól látható, jelzett úton való haladás, mivel kevesebb figyelmet igényel mindenkitől, biztosan gyorsabb.
 • rossz látási viszonyok. Alkonyatkor (esetleg éjjel) vagy ködben – csakúgy, mint jelzetlen úton – a csapat egyben tartására sokkal több időt kell szánni, így a haladás biztosan lassabb.
 • aktuális időjárás. A gyorsabb fáradást okozó, kényelmetlen időjárási körülmények lassítanak, ilyenek pl. a nagyon nagy hideg, a forróság kevés árnyékkal, a nagy páratartalom vagy az erős szél.
 • terepviszonyok. Ha 4 km-en belül több mint 300 m a szintemelkedés vagy több, mint 500 m az ereszkedés, az biztosan lassítja a csapatot, illetve az ennél kisebb lejtők vagy emelkedők is, ha nagyon meredekek.
 • útviszonyok. Lassabban halad a csapat, ha a széles út helyett hosszan csak „egyszemélyes”, keskeny ösvény kanyarog, esetleg az utat sár vagy jég borítja.
 • útakadályok. ha például a turistaút olyan vadkerítést keresztez, ahol csak létrán lehet átkelni, és ez egyszerre egy embert bír el. Nagyobb csoportnál hosszú ideig tarthat, mire az egész csoport átmászik.
 • növényzet. Főként nyári időszakban fordulhat elő, hogy a tavasszal kényelmesen járható út ekkorra már bozótos, benőtt, esetleg az aljnövényzet is kellemetlenül magas, ami miatt lassabb a haladás. Egy óriási csalános is szinte meg tudja állítani a csapatot.

Nem haladással töltött idő

A túra során biztosan több alkalommal meg kell állni, és ezeknek a hossza sokszor jóval meghaladja a tervezettet. Mindenképpen időt kell szánni a következőkre:

 • első elindulás vagy hosszabb pihenés után 10-15 perccel ruházat, felszerelés igazításához szükséges megállás.
 • étkezések ideje, legalább egyszer hosszabb idő (pl. ebéd). nyáron biztosan hosszabb lesz az ebédidő, télen viszont sokkal rövidebb.
 • óránkénti-kétóránkénti pár perces pihenés, a lemaradók bevárása úgy, hogy ők is tudjanak pihenni pár percet.
 • tájékozódáshoz szükséges idő, főként ha pl. jelzetlen utakon vagy rossz látási viszonyok között zajlik a túra.
 • egyéb, útközben tervezett tevékenységekre szánt idő, pl. fotózás, helyszínek ismertetése.
 • egyéb programok útközben (pl. ebéd valahol, büfé, fagyizás, pecsételés).
 • látnivalók felkeresése.

Példa a túra hosszának számítására

Tervezel egy túrát a Vértesben, Csákberényből a csókakői várhoz a szirteken, majd szurdokokon át vissza a kiinduló pontba. A táv 15,2 km, a szint 420 m.

Nettó menetidő számítása:

táv: 15,2 / 4 = 3,8 óra, azaz 3 óra 48 perc

szint: 420 / 100 = 4,2 tehát 4,2 * 10 perc = 42 perc

Ez összesen 4 óra 30 perc.

Ezt kell korrigálnod a lassító/gyorsító tényezőkkel.

Tegyük fel, hogy csak 4-5-en mentek, mindannyian sokat túráztok. Fáradtak nem vagytok, mindenki élvezi, hogy hétvégén kiszakadhat a munkából. Kis hátizsákkal mentek, nem kell sok felszerelés. Ezek alapján tehát várhatóan akár gyorsabbak lesztek, mint a kiszámított idő. Viszont tavasz van, sokat esett, valószínűleg nagy lesz a sár, és erős szél is fúj. Ez összességében valószínűleg nem sokat lassít rajtatok, de azért érdemes +20-30 percet hozzászámolni a túra idejéhez. A jelenlegi hossz 5 óra.

Biztosan időt kell szánni a felszerelések megigazítására (2 * 5 perc), az étkezésekre (40 perc), a panorámában való gyönyörködésre, fotózásra (30 perc összesen).

Mivel autóval utaztok, nem feltétlenül szükséges tartalékidőt számolni a túra hosszára, hiszen megvár a kocsi a túra végén. Ha a naplemente idejére van célozva az érkezés, akkor nem lesz azonnal sötét, 15-20 percig még nem szükséges semmilyen plusz felszerelés.

A túra időtartama így várhatóan 6 óra 20 perc.

Tudod, hogy 17:30 körül kezd sötétedni, és ezt a túrát világosban szeretnéd végigjárni. Legkésőbb 11-kor el kell indulni Csákberényből. Ez késői időpontnak tűnik, de addigra a túratársakkal találkozni kell, oda kell utazni a túra kezdőpontjára, megfelelő parkolóhelyet kell találni és készen kell állni az indulásra. Ha végig gondolod, a legjobb 10:20 körül Csákberénybe érni, hogy megálljatok és mindenki megfelelően felöltözzön.

Kalkulátorok

Az interneten elérhető néhány kalkulátor, ahol a táv és a szint megadása után megkapjuk a várható nettó túraidőt. Ilyen például a Wanderndeluxe kalkulátora (a Német Szabványügyi Intézet számítási módjával).

Részletes terv készítése

Ha az idő nagyon szűkös, vagy a napi programban van valami, ami pontosságot kíván, érdemes ennél részletesebb tervet készíteni.

Ilyenkor meg kell tervezni az indulás időpontját, és innentől kezdve végiggondolni, a túra mely pontjára mikor van esély odaérni. Beleszámítva természetesen az étkezéseket, megállókat, tájékozódás idejét.

A részletes terv abban tud nagyon sokat segíteni, hogy azonnali visszajelzést ad a túra közben is, hogy tartod-e a tervet, éppen ki kell-e lépni kicsit, vagy ráértek még fotózgatni.

Működött a terv?

A túráról hazaérve érdemes végig gondolni, mennyire volt jó a terv?

Nincs átlagos csoport, és nincsenek átlagos túrakörülmények. Gyorsabbak voltatok, mint a tervezett időtartam vagy éppen lassabbak? Mi volt az, ami a tervhez képest lassított? Volt-e olyan körülmény, amit nem vettél számításba?

Nem kell persze minden túrát ennyire részletesen megtervezni és feldolgozni. Néhány ilyen elemzés viszont már elég lehet arra, hogy tapasztalatot, gyakorlatot szerezz a túra időtartamának kitalálásában, és akár a túra közbeni korrigálásban: kicsit sietősebbre kell váltani, vagy éppen lehet mesélni, beszélgetni.

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Olvass még, legyél még tapasztaltabb túrázó!