Túra idejének kiszámítása

térkép körül álló, túrát tervező emberek keze a térkép felett

Meddig tart a túra? Ugyanaz a táv egyik társasággal lehet egynapos program, a másikkal egy pár órás séta. Ráérsz-e kényelmesen ebédelni? Sietned kell-e, hogy elérd a buszt? Vagy ott fogsz álldogálni a megállóban? Vajon ezt hogyan tudod előre kiszámolni és tervezni?

Miért olyan fontos a túra idejének a számítása?

A túra idejének tervezése fontos a túra hosszának a meghatározásához. Ha számba vetted, hogy mikor hajlandók elindulni a többiek, és az utazási lehetőségekkel is tisztában vagy, már tudod, mennyi időd van indulástól elérni a túra végéig. De vajon mekkora táv fér bele az időbe?

A túra időtartamának ismerete fontos a túra útvonalának megtervezéséhez. Vajon belefér-e a napba kényelmesen minden látnivaló? Eléred-e a megrendelt vacsorát vagy az utolsó buszt?

A számítás menete

 1. Alkalmazd a nettó menetidő számítást.
 2. Írj össze minden lehetséges tényezőt, ami lassíthatja vagy gyorsíthatja a túra tempóját és ezzel korrigáld a túra idejét.
 3. Írj össze minden egyéb, a túra idejére tervezett tevékenységet, amikor nem haladsz és ezeknek a tervezett időtartamát add hozzá a túra idejéhez.
 4. Érdemes az egész eddig kiszámolt időtartamhoz +10%-nyi időt hozzáadni, tartalékként.
 5. Ellenőrizd, hogy megfelelő-e a túra időtartama: világosban eléred-e a túra végpontját, eléred-e a tervezett buszt vagy egyéb közlekedési eszközt, megkapod-e a megrendelt vacsorát stb.
 6. Túra után elemezd, mi okozhatott különbséget.

A nettó menetidő számítás

Érdemes kiindulni egy számítási alapból, aztán ennek az eredményét változtatni az aktuális körülmények alapján. A jelzett turistautak mentén található táblák is legtöbbször e szerint a módszer szerint mutatják a szükséges időt az útszakaszokra (ha ki van írva ilyen információ).

A számítás a túrák két legfontosabb adatából indul ki: a túra hosszából és a szintemelkedésből. Magyarországi körülmények között a sebességre 4 km/h-t számít. Ehhez adódik hozzá az emelkedők miatt további idő, minden 100 m emelkedésre számítva 10 percet.

Az így kiszámított idő a nettó menetidő, azaz amit ténylegesen a haladással töltesz. Egy túranap azonban nem csak gyaloglásból áll.

Lassító és gyorsító tényezők

 • csoport összetétele. Ha gyerekek vagy egészségügyi problémákkal küzdők is vannak a csoportban, lassabban fogtok haladni.
 • résztvevők kondíciója. Ha olyanok jönnek el, akik sokat túráznak, jó formában vannak, akkor akár gyorsabban is tudtok haladni a kiszámítottnál. Ha a résztvevők egyébként keveset szoktak mozogni, nem gyakorlott gyaloglók, akkor várhatóan lassabb lesz a tempó.
 • csoport nagysága. a kisebb csoport mindig gyorsabban tud haladni. 10 fő felett már érezhetően több idő kell, 20-30 főnél pedig sokkal több, még akkor is, ha egyébként nincs „lassító” tényező.
 • csoport fáradtsága. Ha egy több napos gyalogtúrán belül ez már a negyedik túranap, akkor várhatóan a csapat már lassabb lesz. Ha viszont egy dolgos irodai hét után vágtok neki a kirándulásnak, akkor még mindenki kipihent.
 • felszerelés nagysága. Ha többnapos, sátras túrán vesztek részt, ahol ráadásul sok vizet és többnapnyi élelmet is kell cipelni a felszerelés mellett, garantált a lassabb haladás. A szombati, kis hátizsákos túrán mindenki gyorsabb lesz.
 • jelzett vagy jelzetlen utakon megy a túra. A jelzett útról való letérés mindig lassítja az iramot, hiszen a túratársakat sokkal gyakrabban be kell várni és folyamatosan együtt kell haladni. A jól látható, jelzett úton való haladás, mivel kevesebb figyelmet igényel mindenkitől, biztosan gyorsabb.
 • rossz látási viszonyok. Alkonyatkor (esetleg éjjel) vagy ködben – csakúgy, mint jelzetlen úton – a csapat egyben tartására sokkal több időt kell szánni, így a haladás biztosan lassabb.
 • aktuális időjárás. A gyorsabb fáradást okozó, kényelmetlen időjárási körülmények lassítanak, ilyenek pl. a nagyon nagy hideg, a forróság kevés árnyékkal, a nagy páratartalom vagy az erős szél.
 • terepviszonyok. Ha 4 km-en belül több mint 300 m a szintemelkedés vagy több, mint 500 m az ereszkedés, az biztosan lassítja a csapatot, illetve az ennél kisebb lejtők vagy emelkedők is, ha nagyon meredekek.
 • útviszonyok. Lassabban halad a csapat, ha a széles út helyett hosszan csak „egyszemélyes”, keskeny ösvény kanyarog, esetleg az utat sár vagy jég borítja.
 • útakadályok. ha például a turistaút olyan vadkerítést keresztez, ahol csak létrán lehet átkelni, és ez egyszerre egy embert bír el. Nagyobb csoportnál hosszú ideig tarthat, mire az egész csoport átmászik.
 • növényzet. Főként nyári időszakban fordulhat elő, hogy a tavasszal kényelmesen járható út ekkorra már bozótos, benőtt, esetleg az aljnövényzet is kellemetlenül magas, ami miatt lassabb a haladás. Egy óriási csalános is szinte meg tudja állítani a csapatot.

Nem haladással töltött idő

A túra során biztosan több alkalommal meg kell állni, és ezeknek a hossza sokszor jóval meghaladja a tervezettet. Mindenképpen időt kell szánni a következőkre:

 • első elindulás vagy hosszabb pihenés után 10-15 perccel ruházat, felszerelés igazításához szükséges megállás.
 • étkezések ideje, legalább egyszer hosszabb idő (pl. ebéd). nyáron biztosan hosszabb lesz az ebédidő, télen viszont sokkal rövidebb.
 • óránkénti-kétóránkénti pár perces pihenés, a lemaradók bevárása úgy, hogy ők is tudjanak pihenni pár percet.
 • tájékozódáshoz szükséges idő, főként ha pl. jelzetlen utakon vagy rossz látási viszonyok között zajlik a túra.
 • egyéb, útközben tervezett tevékenységekre szánt idő, pl. fotózás, helyszínek ismertetése.
 • egyéb programok útközben (pl. ebéd valahol, büfé, fagyizás, pecsételés).
 • látnivalók felkeresése.

Példa a túra hosszának számítására

Tervezel egy túrát a Vértesben, Csákberényből a csókakői várhoz a szirteken, majd szurdokokon át vissza a kiinduló pontba. A táv 15,2 km, a szint 420 m.

Nettó menetidő számítása:

táv: 15,2 / 4 = 3,8 óra, azaz 3 óra 48 perc

szint: 420 / 100 = 4,2 tehát 4,2 * 10 perc = 42 perc

Ez összesen 4 óra 30 perc.

Ezt kell korrigálnod a lassító/gyorsító tényezőkkel.

Tegyük fel, hogy csak 4-5-en mentek, mindannyian sokat túráztok. Fáradtak nem vagytok, mindenki élvezi, hogy hétvégén kiszakadhat a munkából. Kis hátizsákkal mentek, nem kell sok felszerelés. Ezek alapján tehát várhatóan akár gyorsabbak lesztek, mint a kiszámított idő. Viszont tavasz van, sokat esett, valószínűleg nagy lesz a sár, és erős szél is fúj. Ez összességében valószínűleg nem sokat lassít rajtatok, de azért érdemes +20-30 percet hozzászámolni a túra idejéhez. A jelenlegi hossz 5 óra.

Biztosan időt kell szánni a felszerelések megigazítására (2 * 5 perc), az étkezésekre (40 perc), a panorámában való gyönyörködésre, fotózásra (30 perc összesen).

Mivel autóval utaztok, nem feltétlenül szükséges tartalékidőt számolni a túra hosszára, hiszen megvár a kocsi a túra végén. Ha a naplemente idejére van célozva az érkezés, akkor nem lesz azonnal sötét, 15-20 percig még nem szükséges semmilyen plusz felszerelés.

A túra időtartama így várhatóan 6 óra 20 perc.

Tudod, hogy 17:30 körül kezd sötétedni, és ezt a túrát világosban szeretnéd végigjárni. Legkésőbb 11-kor el kell indulni Csákberényből. Ez késői időpontnak tűnik, de addigra a túratársakkal találkozni kell, oda kell utazni a túra kezdőpontjára, megfelelő parkolóhelyet kell találni és készen kell állni az indulásra. Ha végig gondolod, a legjobb 10:20 körül Csákberénybe érni, hogy megálljatok és mindenki megfelelően felöltözzön.

Kalkulátorok

Az interneten elérhető néhány kalkulátor, ahol a táv és a szint megadása után megkapjuk a várható nettó túraidőt. Ilyen például a Wanderndeluxe kalkulátora (a Német Szabványügyi Intézet számítási módjával).

Részletes terv készítése

Ha az idő nagyon szűkös, vagy a napi programban van valami, ami pontosságot kíván, érdemes ennél részletesebb tervet készíteni.

Ilyenkor meg kell tervezni az indulás időpontját, és innentől kezdve végiggondolni, a túra mely pontjára mikor van esély odaérni. Beleszámítva természetesen az étkezéseket, megállókat, tájékozódás idejét.

A részletes terv abban tud nagyon sokat segíteni, hogy azonnali visszajelzést ad a túra közben is, hogy tartod-e a tervet, éppen ki kell-e lépni kicsit, vagy ráértek még fotózgatni.

Működött a terv?

A túráról hazaérve érdemes végig gondolni, mennyire volt jó a terv?

Nincs átlagos csoport, és nincsenek átlagos túrakörülmények. Gyorsabbak voltatok, mint a tervezett időtartam vagy éppen lassabbak? Mi volt az, ami a tervhez képest lassított? Volt-e olyan körülmény, amit nem vettél számításba?

Nem kell persze minden túrát ennyire részletesen megtervezni és feldolgozni. Néhány ilyen elemzés viszont már elég lehet arra, hogy tapasztalatot, gyakorlatot szerezz a túra időtartamának kitalálásában, és akár a túra közbeni korrigálásban: kicsit sietősebbre kell váltani, vagy éppen lehet mesélni, beszélgetni.