kirándulás

Mit együnk túrázás közben? Praktikus ételek túrázáshoz

túrázók ebédelnek egy pihenőnél

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!

Akár egy laza kirándulásra indulsz, akár több napos gyalogtúrát tervezel, az étkezés a túrákon legalább olyan fontos, mint a jó lábbeli vagy a térkép. A megfelelő étel nemcsak energiát ad, hanem hozzájárul a jó közérzetedhez és a biztonságos haladásodhoz is. De vajon mit és hogyan érdemes csomagolni? Melyek azok az ételek, amik finomak, könnyen szállíthatók, és nem romlanak meg egy hosszabb út alatt sem?

Hogyan válassz ételeket túrázáshoz?

A túrázás során tested folyamatosan dolgozik. Emelkedőket mászol meg, cipeled a hátizsákot és esetleg figyelsz a tájékozódásra is. Mindez rengeteg energiát igényel, sokkal többet, mint ha esetleg az irodában ülnél. Elengedhetetlen, hogy elegendő tápanyaghoz juss! Olyan ételekre van szükséged, amik hosszabb időn át egyenletesen biztosítják az energiát, ezért általában érdemes a lassan felszívódó szénhidrátokat, egészséges zsírokat és fehérjéket előnyben részesíteni.

Túrákon nem mellesleg fontos szempont az is, hogy az ételek könnyen szállíthatók és jól csomagolhatók legyenek. A hátizsákban minden gramm számít, ezért az ideális étel nem túl nehéz, kis helyen is elfér, és fontos szempont, hogy nem igényel hűtést. A romlandó, gyorsan megfolyó, könnyen összenyomódó ételeket érdemes kerülni. A banán például csábító lehet, de egy hátizsákban utazva nem sokáig marad ép (kivéve persze ha van banán alakú dobozod, banaboxod).

Végül, de nem utolsósorban, a változatosság és az íz is számít! Az étkezések a túrán nemcsak energiabevitelről szólnak, hanem élményt is adhatnak. Egy jól megválasztott, finom étel feltölt. És egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz esik jól túra közben, mint amit otthon ennél uzsonnára és fordítva.

asztalra kitett ebéd túra közben
Rövid túrára betervezett ebéd: szendvicsek, paradicsom, alma. Zsóki hozott sok áfonyás muffint, ez jó nap volt mindenkinek! A kulacsok közül az egyikben üres gyümölcstea, a másikban víz van. Nyáron nem viszünk magunkkal csokit, inkább gyümölcsöket.

Milyen ennivalókat érdemes betenni a túrazsákba?

Az első, ami mindenkinek eszébe jut: a szendvicsek. Érdemes minden kreativitásodat bevetni, hogy ne legyenek egyhangúak és unalmasak, mindezt olyan alapanyagokból, ami nem okoz szendvics-katasztrófát a táskában. Nekünk leginkább az állagok keverése jött be: magos kenyér, sajt és körte, szendvicskrém és nachos, lágysajt és dió. A szendvicsek mellé pedig sok harsogó zöldség, lehetőleg olyan formában előkészítve, amit egyből lehet enni: megmosva, felvágva.

Ha van nálad feldarabolt zöldség, akkor ahhoz nagyon jól megy a hummusz vagy más zöldségkence. (Persze ezt már nagyon jól záródó, de azért széles nyakú edényben jó vinni. )

Az olajos magvak, aszalt gyümölcsök egész évben nagyon jól kiegészítik az étkezéseket. Nemcsak finom ízűek, energiadúsak és könnyű őket csomagolni, hanem az állaguk miatt is változatosabbá teszik az étkezéseket.

A házi energiaszeletek ugyanilyen remekül működnek. Nagyon kis helyen elférnek, de sok energiát tudnak adni, és akár menet közben is elő lehet kapni őket. Sajnos a bolti energiaszeletek, müzliszeletek nagyon sok cukrot is tartalmaznak, amit általában nem szeretünk.

Desszertnek a legjobb gyümölcsöt vinni, de érdemes előre feldarabolni. Télen nagyon szeretjük az „édesség”-mixeket egy mini dobozban: magkeverék, aszalt gyümölcsdarabkák, gyümölcspaszták, csokifalatok, kókuszdarabok, mazsola, banáncsipsz – és mindenki azt válogat belőle, amit szeret. Nyáron nem szoktunk ilyet vinni, nem is kívánjuk a gyümölcsök mellé, és csokit nem érdemes a táskában olvasztani!

Tudtad? A feldarabolt gyümölcsök (alma, banán, körte stb.) mellé készíts be néhány szem magot (pl. mandula, dió vagy kesudió)! A gyümölcsök gyorsan energiához juttatják a szervezetünket, de ha olajos magokkal esszük őket együtt, akkor lassabb lesz a felszívódás, hosszabb ideig tart a jóllakottság érzése, ráadásul több energiát is adnak.

Mit nem érdemes túrára csomagolni?

Vannak olyan ételek, amik otthon nagyon finomak, de túrára sosem vinnénk magunkkal őket.

Ilyenek a romlandó, hűtést igénylő ételek: például nyáron a sonkaszeletet vagy lágy sajtot tartalmazó szendvicsek.

Szintén nem szoktunk vinni könnyen összenyomódó, kenődő ételeket: például puha gyümölcsöket, szószos szendvicseket vagy krémes süteményeket.

És amit nem eszünk otthon, azt nem viszünk túrára sem, például a zacskós chipsek, az előre csomagolt péksütemények nem a barátaink. Ezek sem otthon, sem a túrákon nem tesznek jót, ráadásul kevés hasznos tápanyagot tartalmaznak.

Mit igyál a túrákon?

A megfelelő folyadékpótlás legalább olyan fontos, mint az ételek kiválasztása. Sőt, meleg időben és hosszabb távokon ez a legkritikusabb tényező! A túrázás során a szervezetünk rengeteg vizet veszít izzadással, ezért különösen figyelni kell a rendszeres ivásra. Ne várd meg, amíg szomjas leszel! Amikor csak eszedbe jut, igyál legalább egy keveset. Mi egy-egy megállóban egymást szoktuk figyelmeztetni: ha egyvalaki iszik, akkor igyon mindenki.

Az ideális ital túrázáshoz a tiszta víz, amit előre be tudsz pakolni vagy útközben után tudsz tölteni közkutakból. (Forrásokból, patakokból tisztítás nélkül kockázatos inni!) A legjobb stratégia az, ha mindig van nálad legalább 1,5–2 liter víz, és ahol lehet, újratöltöd útközben.

Ha unalmasnak érzed a vizet, ízesítsd egy kicsit. Nagyon enyhén cukrozott limonádé, vagy egy éjszakára hideg vízbe beáztatott és állni hagyott zöld- vagy gyümölcstea nagyon üdítő tud lenni, főleg, ha mentás vagy citrusos ízű. Hidegebb időben érdemes meleg teát is vinni termoszban.

Kávézni nyugodtan lehet a túrákon, ha egyébként is innál, de mozgás közben még jobban kell figyelni, hogy több vizet igyál előtte-utána. 

Mivel mi általában autóval indulunk a túra helyszínére, az autóban is szoktunk egy plusz liter vizet hagyni. Ha pokrócba vagy kabátokba tekerjük, akkor még délután, visszaérkezéskor is kellemesen hűvös lehet. Így még ha a túrán meg is ittuk az összes folyadékot, nem kell szomjazni a hazafelé úton.

Mit nem javasolt inni túrákon?

Ne vigyél túl édes vagy szénsavas italokat. Ezek fokozzák a szomjúságot, és megterhelik a gyomrodat.

Alkohol sem ajánlott a túrázáshoz. Télen sem: nem melegít, nem emeli meg a testhőt! Egyrészt az alkohol igazából „becsapja” az agyunkat, és alacsonyabb testhőmérsékletet jelez magasnak. Ivás után igazából a saját testünket érezzük forrónak, miközben a testhőnk a valóságban túl alacsony is lehet. Másrészt a bőrfelszín alatti erekben növeli a véráramlást, ettől érezzük, hogy melegünk van – de eközben a maghőmérsékletünk csökken!

Szükségem van-e izotóniás italra?

Ha nem extrém hosszú vagy nagyon erős megterhelést jelentő túrára mész, akkor nem. Igyál megfelelő mennyiségű tiszta vizet, egyél egészséges ételeket, és a sópótlást egy kis sós házi pogácsával vidáman meg lehet oldani. Vagy készíts otthon egy izgalmas, alapvetően édes, de sópótlást is biztosító italt!

Ételek csomagolása, tárolása 

Az ételek kiválasztása mellett legalább olyan fontos, hogyan csomagolod be az ennivalót. A jó csomagolás nemcsak megóvja az ételt a szállítás során, hanem kevesebb szemetet is jelent. Érdemes előre átgondolni, mibe és hogyan pakolsz, hogy az úton is könnyen hozzáférhető, sértetlen és higiénikus maradjon minden.

Használhatsz dobozokat, viaszolt kendőket vagy szilikonzacskókat, ezek mind strapabírók és könnyen tisztíthatók. Ezek nemcsak környezetbarátabbak, mint az egyszer használatos csomagolók, de az ételt is jobban megvédik az összenyomódástól, kiszáradástól.

A hátizsák pakolásakor törekedj arra, hogy az ételeket ne tedd a zsák aljára, ahol a súly ránehezedhet, és könnyen szétmorzsolódhatnak vagy kifolynak. Célszerű egy kisebb, külön rekeszt vagy felső zsebet kijelölni az ételeknek, ahol kevésbé éri őket nyomás. A puhább ételeket csomagold keményebb dobozba, vagy helyezz köréjük ruhákat, hogy védve legyenek a rázkódástól.

megterített erdei asztal kiránduláson
A kis üvegben kávé van. A termosz melletti kék doboz ugyan nem annyira szilárd falú, viszont ha kiürül, össze lehet csukni feleakkorára. Ezen a túrán banánchips és pörkölt tökmag volt a finomság.

És ami az étkezéssel jár: hulladék

A túrázás során keletkezett hulladékot minden esetben vidd el magaddal! Még akkor is, ha csak egy apró csomagolópapírról van szó. Legyen nálad egy kis szemeteszacskó vagy újrahasználható hulladéktároló, amiben külön gyűjtheted a szemetet. Legalább a legközelebbi településig vidd el, ahol szemetesbe tudod tenni, de akár hazáig is (ha már úgyis onnan hoztad).

Amit ne tegyél: ne hagyj semmit turistautak mellett. A tűzrakóhelyek vonzónak tűnnek, de nem jó megoldás itt lerakni a hulladékot! Az itt hagyott papírokat, csomagolást, maradékokat nem fogja senki eltüzelni. Csak szétfújja őket a szél vagy széthordják az állatok. Ne hagyj ezeken a helyeken semmit!

Ha most kezdtél túrázni, és érdekelnek hasonló praktikus tanácsok 10 témakörben, akkor nézd meg a kezdőknek szóló tanfolyamunkat, hátha neked való! Szeretettel várunk!

Másnak is megmutatnád? Oszd meg!