Növényzet a turistatérképen

réten áthaladó túrázó

Ha túrázni indulsz, arra vágysz, hogy az erdőben legyél egész nap. Kezdő túrázóként az erdő egy nagy, zöld masszának tűnik, mindenhol fák. Nagyon nehéz ebben a nagy zöld rengetegben bármilyen egyediséget észrevenni. Hogy lehet mégis segítségül hívni a növényzetet a tájékozódáshoz?

Területek színezése

Ha jobban megfigyeled a turistatérképet, akkor szinte az egész felülete színes. Ha a sumert (a domborzatárnyékolást) nem veszed figyelembe, akkor is sokféle zöld és sárga árnyalatot látsz, és vannak területek, amik a színezés mellett „mintásak” is. Ezek mind-mind a növényzet jellegére utalnak, és minden jelölésnek az a célja, hogy térképolvasóként jobban tudj tájékozódni.

Sötétzöld

A zöld az erdőterületeket jelöli, ahol egybefüggő erdőt találsz. Magyarországon nem találsz már olyan területet, ahol ezt nagyon nagy kiterjedésben semmi nem szakítja meg. Szinte mindenhol biztos lehetsz benne, hogy a közelben van legalább egy rét vagy nyiladék.

A nyiladékok nem mindig járhatóak, nem mindig vezet bennük út. Ősztől tavaszig valószínűleg lehet bennük közlekedni, ha nem túl magas az aljnövényzet. Nyáron nagyon sok esetben sűrűn benövik a növények, akkor nem mindig lehet rájuk számítani.

erdős terület nyiladékokkal
A területet a nyiladékok kivételével erdő borítja. A nyiladékokat fehér szín jelzi. A zöld szín a sumer miatt tűnik néhol sötétebbnek és világosabbnak.
jól járható nyiladék
Jól járható nyiladék. Ha megfelelő szögben nézed, akkor egyértelmű az iránya. Ha nyiladék metszi az utadat, akkor van, hogy sokáig keresgélni kell, és megfelelő irányba kell nézni, csak úgy látható.

Világoszöld

Világoszöld jelöli a bokros vagy fiatalos területeket. Ha egy-egy területen kitermelik a fákat, akkor a területet beültetik, vagy a megmaradt erdő felől hamar visszafoglalja a növényzet. Ilyenkor jó darabig még nagyon jól lehet látni, hogy a fiatalosban a növényzet magassága nem éri el a környező erdőkét.

fiatalos térképi részlet
A Duna partján erdőt jelöl a térkép, tőle kicsit távolabb, a bicikliút másik oldalán fiatalost.
fiatalos terület
Az úttól jobbra fiatalos terület. A fák ugyan alacsonyak a környező erdőkhöz képest, de már nem lehet felettük átlátni.

Sárga

Sárga jelzi a réteket. Itt a növényzet maximum akkora, hogy egy felnőtt könnyen ellát felette még nyáron is. Ha viszont nagy a rét, és a turistaút áthalad rajta, majd újra bemegy az erdőbe, akkor – főként nyáron – érdemes megvizsgálni a térképet. Sokszor nehezen lehet megtalálni az út folytatását a fák között.

fiatalos és rét jelölése turistatérképen
Körben erdő, de a Felső-dűlő és az Alsó-dűlő területe fiatalos. A romokhoz közeledve a sárgásabb rész már rétet jelöl (gyümölcsfákkal).
virágos rét
Virágokkal teli rét
kisebb rét erdőben
Erdővel körülvett kis rét (kaszáló).
üdülőtelep jelölése turistatérképen
Üdülőtelep a Szentendrei-szigeten. Jól látszik, hogy a terület nagy része fiatalosként van színezve, azaz a fák nem túl idősek, a terület a kis házak között inkább nyitott. A térképszelvény közepén van egy sötétzölddel jelölt rész, ez valószínűleg az „ősfás” terület, ahol a házak között idős, nagy fák vannak.

Sárgával jelöli még a turistatérkép azokat az aszfaltozott utakat, ahol szabadon lehet autóval közlekedni. Az utak jelöléséről egy másik cikkben olvashatsz bővebben.

Világossárga

mezőgazdasági terület jelölése
Az egészen világossárga szín (régebbi turistatérképeken akár fehér is lehetett) a mezőgazdasági művelés alatt álló területeket jelöli.
mezőgazdasági terület völgyben
A széles völgy művelt területrészekből áll. A különböző parcellákat könnyű elkülöníteni.

Fehér

Fehérrel jelzi a turistatérkép azokat a részeket, ahol nincs növényzet, például a működő bányaudvarokban.

nagy bányaudvar jelölése
Fehérrel jelölt bányaudvar. Azt jelzi, hogy a bánya területén nincs növényzet. Valószínűleg a bányát most is használják, vagy a közelmúltban még használták, és nem nőtték be bokrok, fák.
növényzet nélküli bányaudvar
Növényzet nélküli bányaudvar.
bányaudvarok jelölése
Két bányaterület is van a területen. Az ÉNy-ra található biztosan régebbi, a zöld szín arra utal, hogy már fiatalos: bokrok, kisebb fák nőtték be egy részét.
cica alakú nyiladék jelölése turistatérképen
Néha a nyiladékok furcsa alakban helyezkednek el, nem feltétlenül csak merőlegesen futhatnak.

Fehér szín jelzi azokat az utakat is, amelyeken autóval csak engedéllyel lehet közlekedni (településeken kívül).

Narancs

Narancs színűek a települések lakott területei. Itt nincsenek az egyes épületek külön-külön jelölve. Ezek mind magánterületet jelentenek, csak az utcákon tudsz közlekedni.

település jelölése turistatérképen

Sötétszürke vagy fekete

Üdülőterületek vagy kisebb lakott települések (például puszták) esetén sötétszürke vagy fekete szín jelzi az épületeket. Itt téli időszakban nem biztos, hogy elérhető segítség.

üdülőtelep, szürkével jelölve a bungallók

Területek többszörös jelölése

A területek színezése mellet előfordulhat, hogy valamilyen „mintával” is jelölve vannak, ha ott jellegzetes a növényzet.

Vizenyős, mocsaras terület

Széles völgyekben, sík területeken gyakran alakulnak ki mocsaras, vizenyős területek. Nem biztos, hogy nyíl vízfelület látszik, de a vízinövények jelenléte mindenképpen erre utalhat. Nem érdemes ezeken keresztben tervezni az útvonalat.

kisebb kiterjedésű mocsaras terület
Mezőgazdasági művelés alatt álló terület egy kis részén valószínűleg sokszor megáll az esővíz.
mocsaras jelölése turistatérképen
A terület fiatalosként, bokrokkal, kisebb fákkal van benőve, azonban a vízfolyások, csatornák között mocsaras. A kis kék szirmok jelölése sűrű sásos, nádas növényzetre utal.
fás-mocsaras terület
A terület lehet mocsaras úgy is, hogy sok fa található rajta.

Bozót

Bozótba mindenki került már… Közel álló fiatal fák vagy marasztalni próbáló tüskés bokrok mind lehetnek a területen. A jelzés arra figyelmeztet, hogy megkerülni a területet biztosan sokkal gyorsabb és kényelmesebb, mint átvágni rajta.

bozót jelölése térképen
A bozótot a kissé a Bourbon-lilomra hasonlító jel mutatja.
bozót
Kidőlt fák helyén megjelenő bozót, gyakorlatilag áthatolhatatlan. Fotó: Harcz Máté

Fák, facsoportok

Gyümölcsös

A szabályos rendben elhelyezett zöld körök jelölik a gyümölcsöst. Az egyes körök nem egy-egy fát jelölnek, csak a terület jellegét.

gyümölcsfás kert jelölése
A gyümölcsösök gyakran – ahogy itt is – körbe vannak kerítve.

Szőlő

A dollár jelére hasonlító jelölés a szőlővel beültetett területet jelzi.

szőlő jelölése turistatérképen
A területen nem jellemzők a nagy fák, de kisebbek biztosan vannak, és rengeteg a kis épület, vélhetően hétvégi házak.
szőlők hétvégi házakkal
Szőlők hétvégi házak között. A területen nem sok árnyékot találsz.

Fasor, egyedülálló fák

Vannak olyan területek, ahol nem állnak annyira sűrűn a fák, mint az erdőben, hanem szinte egyesével számba lehet őket venni. A terület olyan, mintha például egy réten lennének a fák néhány tíz méterenként.

fasor jelölése turistatérképen
Utak és patakok mellett gyakran látsz fasort. Ezt zöld pöttyök jelzik. Mivel körülötte mezőgazdasági terület van, a fasor messziről is jól látszik.
utat szegélyező fasor
Utat szegélyező fasor, mellette rét (kaszáló).
nagyobb méretű egyedi fák réten
Valószínűleg irtás volt korábban a terület, amit a fák még nem nőttek be sűrűn. Néhány helyen bozótos is a növényzet, azaz az aljnövényzet áthatolhatatlanul dús.
kisebb méretű egyedi fák réten
Szintén egykori irtás lehetett, de itt bokrok, bokorcsoportok nőtték be a területet, ezt jelzik a kisebb zöld pöttyök. A terület nagy része itt is bozótos.
egyedülálló fák
Egyedülálló fák réten

Jellegzetes növényzet, egyedi példányok

Jellegcsoportok

Elképzelhető, hogy egy fa vagy facsoport elüt a környezetétől valamilyen szempontból. Általában ez lombos erdőben valamilyen fenyőféle vagy fordítva, esetleg a környezetében lévőktől korban nagyon eltérő fa. Tájékozódásban ilyenkor csak ezt a jellegzetességet kell keresni, hogy látsz-e olyan fát, ami valamiben különbözik a többi, környezetében lévő fától.

fenyőcsoportok jelölése turistatérképen
Magyarországon nincsenek igazán nagy kiterjedésű fenyvesek (őshonos biztosan nincs), de a lombos erdőben sok helyen találhatsz egy-egy fenyőt vagy kis fenyőcsoportokat. Főleg télen, lombhullás után könnyű ezeket tájékozódásra használni.
fenyőcsoportok lombos erdőben
Ősszel és télen a fenyőcsoportok már messziről zöldellnek a lombos fák között.
lombos jellegfa jelölése turistatérképen
Lombos fa is lehet jellegzetes. Valószínűleg nem fenyőerdőben áll, hanem korban nagyon különbözik a környező fáktól, így könnyű észrevenni.
lombos jellegfa
Idős lombos fa a jóval fiatalabb fák között.

Védett növény egyedek

védett fenyves jelölése turistatérképen
A pirossal jelölt fa ikonok védett fákat jelölnek, lehet fenyő vagy lombos fa alakú is.

Növényzet információinak felhasználása a tájékozódásban

Növényzeti információk megbízhatósága

A növényzet nagyon gyorsan, néhány év alatt meg tud változni. Például megváltozik egy terület erdészeti kezelése: kivágnak fákat, nyiladékokat nyitnak. Az is lehet, hogy a fiatalos területek vagy régi nyiladékok fái megnőnek és már nem lehet látni a különbséget az eredeti erdős területhez képest.

A növényzet jelzéseit érdemes mindig fenntartásokkal kezelni, még akkor is, ha a legfrissebb kiadású térkép van a kezedben. Az újabb és újabb kiadások sem garantálják azonban, hogy a térkép minden egyes eleme felülvizsgálaton esett át. Nem is beszélve arról, ha 15-20 éves turistatérképpel indulsz útnak.

Túra tervezése

A növényzeti információkat érdemes felhasználni túra tervezésekor. Ha átnézed az útvonalat, jó, ha az könnyen járható. Sokan nem szeretik, ha fiataloson kell átvágni, bozótharcot vívni, és a vizenyős területeken való átkelés sem lesz a túra legjobb élménye.

Nyáron érdemes azért figyelembe venni a növényzet jelöléseit, hogy a túra nagy részén legyen árnyék. Ha sok a nyílt, esetleg mezőgazdasági terület vagy szőlő, az ősztől tavaszig kellemes, napsütéses túrákat biztosíthat, nyáron viszont jobb a zárt erdőket választani.

Jelleghatár

Ha a terepen úgy látod, a tapasztaltak nagyon jól megfeleltethetőek a térképnek, akkor tudsz a területek „széléhez” képest tájékozódni. A jelleghatár a növényzet jellegében észlelhető határ. Úgy tudod elképzelni, mintha például egy rét szélén körbesétálsz, akkor a rét és az erdő határán haladsz.

Turistatérképeken nem annyira pontosak a jelleghatár jelölései, és sokszor nehezen is láthatók, mert rosszabb látási viszonyok között nehéz a zöld egyes árnyalatainak határát pontosan megfigyelni a térképen.

A mezőgazdasági területek vagy rétek szélét könnyű észrevenni. Sokszor viszont szükség lehet egy fiatalos és erdő határához viszonyítani. Ilyenkor a legjobb felfelé figyelni, és a fák lombkoronájának magasságát nézni, ott lehet legkönnyebben észrevenni a határokat.

erdő és kaszáló jelleghatár
A tisztán látható jelleghatár mentén könnyű tájékozódni.

Tájékozódj minél több térképi információ alapján!

Az egyes térképi információk nagy része önmagában nem alkalmas a pontos tájékozódásra. A jelzetlen utak nem mindig vannak pontosan ábrázolva, a jelzett turistautak útvonalát módosíthatták a térképedhez képest, a növényzet pedig megváltozhatott. A domborzat viszont nagyon megbízható!

Próbálj meg minél több térképi jelzést egyeztetni a tereppel: figyeld az utakat, kövesd a turistajelzéseket, folyamatosan egyeztesd a szintvonalakat a domborzattal, és ezt most már egészítsd ki a növényzet vizsgálatával is! Ha ezeket mind követed, nem tudsz eltévedni.

A bemutatott térképi jelölések a Cartographia Kiadó turistatérképein használatosak. Minden turistatérképen érdemes túratervezés előtt tanulmányozni a jelkulcsot.