Jelvényszerző túrák Magyarországon

jelvényszerző túrák jelvényei

Ha eddig még nem túráztál sokat, nehéz kitalálni, merre érdemes elindulni. És főleg, hogyan vegyél rá másokat is, hogy veled tartsanak? Erre a legjobb válasz egy jelvényszerző túra teljesítése lehet! Igen, túrázásért jelvény járhat!

Mi az a jelvényszerző túramozgalom?

Bonyolult kifejezésnek tűnik, pedig minden benne van: ha igazoltan teljesítesz egy hosszabb-rövidebb túrát, akkor elnyerhetsz érte egy szép jelvényt. Ezek a jelvények pedig tényleg olyan szépek szoktak lenni, hogy mindenkit motiválnak az elindulásra.

A cikk nagy képén jelvényeket látsz, ilyenből van több. Van azért néhány olyan túramozgalom, ahol gyönyörű, sokszor tűzzománc fémalapú kitűzőt lehet kapni.

Bükkfennsík túramozgalom kitűző
A Bükk-fennsík egy érintőpontos túramozgalom, három nap alatt kell a pontjait bejárni, tetszőleges útvonalon. Gyönyörű tűzzománc fém kitűzőt lehet kapni a bejárásért.

A jelvényszerző túrákat képzeld el úgy, mintha valaki előre kitalálta volna, merre érdemes menned, neked csak követni kell a tanácsait és megszervezni a túrát.

A túra helyszínválasztása sosem véletlenszerű. Biztos lehetsz benne, hogy olyan helyekre jutsz el, ami valamilyen szempontból érdekes. Az igazolófüzetekben a szervezők megosztják ezeket az információkat, szóval érdemes indulás előtt elolvasni.

A teljesítendő túrák hossza 20 km-nél kezdődik és akár több ezer km is lehet. A bejárásra legtöbb esetben nincs határidő, tehát a napi adag tetszés szerint megválasztható (általában ahogy a közlekedés engedi).

Kiknek ajánlottak a túramozgalmak?

Ezek a túrák nem a „rohanósoknak” ajánlottak. Érdemes elolvasni a leírásokat, tanulmányozni a helyszíneket. A helyszínen látható dolgok sokkal érdekesebbek, ha tudod, miért érdemes a helyet felkeresni, és ott mit fogsz találni.

Ha útvonalkövető túramozgalmat választasz, akkor valószínűleg az sem lesz gond, ha nem tájékozódsz magabiztosan. A legtöbb túramozgalom leírása tartalmazza az útvonal leírását és jellemzően jelzett utakon haladnak. Ha érintőpontos túramozgalmat választasz, ott viszont az egyes felkeresendő pontok között neked kell megtervezned az utat.

Milyen túramozgalmak vannak?

A Kéktúra, amit mindenki ismer

A legismertebb jelvényszerző túra az Országos Kéktúra (OKT). Már kevesebben tudják, hogy az OKT a Kék Kör része, ami a három legnagyobb kéktúrát fogja össze körré Magyarországon. Része még az Alföldi Kéktúra (AK) és a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra (RP DDK).

Ezeket a rövidítéseket jó megszokni, az összes hosszabb útvonalú túramozgalomra betűszóként szoktak a legtöbben hivatkozni. Ezek felismerése nagyon hasznos, ha túramozgalom-fanatikussal beszélgetsz.

Az OKT kb. 1100 km hosszú. Ha nem futva mész végig, hanem az ország megismerése is a célod, akkor több évre is elláthat túraprogrammal. Habár egyre többen teljesítik, még mindig elismeréssel jutalmazza mindenki, ha végigjárod.

OKT kitűző
A „fő” OKT kitűző. A jelvény hátoldalán látható, hogy minden darab számozott, egyedi!

Országos, regionális és helyi túramozgalmak

A bemutatott Kéktúra országos túramozgalom. Ha valaki bejárja az egész kört, akkor hatalmas részét bejárja az országnak. Ilyen országos jelvényszerző túramozgalom páros például még a 10 megye 100 nevezetessége és a 9 megye 99 nevezetessége, amelyek együtt lefedik az ország egész területét.

A regionális túramozgalmak még mindig hosszúak, de már egy kisebb régióban találhatók. Példa erre a kb. 103 km hosszú Balatonfelvidéki Kék. (Nem része a Kék Körnek.)

Kohászok útja kitűző
A Kohászok útja is kék jelzésen visz, egyrészt a Bükki kéken, másrészt kék kereszten. Ez sem része az OKT-nek.

Helyi túramozgalomból nagyon sok van, például a Szendrő környékén működő Bebek Portya.

Nógrád megye természetjárója kitűző
A Nógrád megye természetjárója is regionális túramozgalom. Ehhez a kitűzőhöz végig kell járni az OKT Nógrád megyei szakaszát és a Bányász körutat.

Általános és tematikus túramozgalmak

Általános túramozgalmak esetén gyakran egy meghatározott útvonalat kell követni. Tematikus túramozgalmak esetében valamilyen téma szerint kiválasztott pontokat kell felkeresni.

Általános (és egyben regionális) túramozgalom például a Közép-Dunántúli Piros, míg tematikus a Portyázások Magyarország jellemző földrajzi pontjaira.

Portyázás Magyarország jellegzetes földrajzi pontjaira kitűző
Magyarország jellemző földrajzi pontjai: a „szélek”, a legmagasabb, a legalacsonyabb pont és az ország közepe.

Útvonalkövető és érintőpontos túramozgalmak

A túramozgalmak kiírásában meghatározhatnak olyan útvonalat, amit követni kell, vagy pontokat, amik között te tervezheted meg a túrát.

Útvonalkövető például a 63 km hosszú Rákóczi túra a Zemplénben, érintőpontos például a Hevesi túrák.

Zempléni Rákóczi túra kitűző
A zempléni Rákóczi túra útvonalán végig a piros sáv jelzést kell követni.
Hevesi túrák kitűzők
A Hevesi túrák túramozgalom teljesítésének két fokozata van, bronz és arany. A többi kitűzőtől egészen különböző a díjazás.

Túramozgalmak különböző szakágakban

Az eddig bemutatott túramozgalmakat gyalogosan lehet teljesíteni, de vannak más módon teljesíthető túramozgalmak is. Ilyen például a biciklivel teljesíthető Országos kerékpáros körtúra vagy a vízitúrázóknak kiírt 500 km Borsod-Abaúj-Zemplén megye vízi útjain. Lehet vegyes is, ilyen például A forrástól a torkolatig, ahol gyalog, kerékpáron és vízen is teljesíteni kell bizonyos távot.

Hol találod a túramozgalmak kiírását?

Sajnos nincs olyan weboldal, ahol az összes túramozgalom össze van gyűjtve.

Korábban nagyon jó alap volt a TúraBázis, de sajnos már nem frissíti a fenntartója. Az MTSZ oldalán is sok kiírás linkje megtalálható, de ez a lista sem teljes.

A kiíró szervezetek sajnos nem minden esetben rendelkeznek webes jelenléttel, szóval néhány kitűző vagy jelvény megszerzése igazi nyomozómunkát és telefonálgatást igényel!

Hogyan igazolhatod a teljesítést?

Mindig figyelmesen olvasd el a túramozgalom kiírását. Abban pontosan le van írva, a szervező hogyan fogadja el a túra bejárásának igazolását.

Általában hasznos, ha a túra előtt felveszed a kapcsolatot a kiíróval, hogy a túramozgalom él-e még, és ha igen, biztosan jó-e a megszerzett vagy letöltött igazolófüzet (ez főleg a régebbi, kisebb szervezetek által kezelt mozgalmakra vonatkozik).

Igazolófüzet

Vannak olyan túramozgalmak, ahol egy megvásárolható igazolófüzetbe tudod a bejárás igazolását is jelölni (pecsételni, a kódokat beírni). Ezek a füzetek általában tartalmaznak útvonal leírást, térképszelvényeket, leírásokat a felkeresendő helyszínekről, érdekességeket, esetleg még olyan praktikus információkat is, hol találhatsz szállást vagy milyen múzeum, kiállítóhely esik útba.

Más túramozgalmak esetén ingyenes, letölthető füzetet találsz az interneten, esetleg a fent felsorolt információkkal. Ilyen esetben ezt magadnak kell letöltened és kinyomtatnod.

Helyszíni igazolás

Első lépésben az igazolás helye mellé mindig írd be a dátumot az igazolófüzetben.

Sok túra esetében vannak kihelyezett pecsétek. Ezekről pontos leírást szoktak közzétenni, hol találod: egy fán elhelyezett dobozban, kerítésen, esetleg egy kocsmában vagy boltban. A Kéktúrának például nagyon szép saját pecsételői vannak.

Ahol pecséttel kell igazolni, ott jobb, ha erre felkészülsz, és viszel magaddal felszerelést. A felszerelés általában egy-két pecsétpárna, illetve néhány zsebkendő.

túrafelszerelés pecsételéshez
Szilárd alapot adó A5 méretű tábla és kétféle pecsétpárna. A hagyományos pecsétpárnát időnként érdemes ellenőrizni, nem száradt-e ki. A hobbiboltokban kapható „Pretty Color” feliratú kis párna festéke sokkal sűrűbb, ez sok esetben jól jöhet.

A pecsétek felülete gyorsan tönkre tud menni. Bizonyos gyakorlattal viszont minden pecsétből ki tudod hozni a legjobbat. Érdemes pecsételés előtt a felületet megtisztítani egy zsebkendővel, és úgy rányomni a tintapárnádra, majd a füzetbe. Jó, ha van nálad egy szilárd alátét, amit ilyenkor a papír vagy füzet alá tudsz tenni. Ha jófej vagy, akkor magad után is megtörlöd a pecsétet, hogy az utánad következő ne tintázza össze magát.

Ha nincs külön pecsétje a túramozgalomnak, akkor „hivatalos” céges pecséteket kérhetsz. Kocsmákban, boltokban ehhez hozzá vannak szokva, de ha nyitva van vasútállomás, ott is szívesen segítenek.

Vannak olyan túramozgalmak, ahol igazolókérdésekre kell válaszolni, és például feliratokat, jelzéseket megkeresni. Ilyenkor a pontos választ a helyszínen találod meg.

A „nyalóka” egy olyan fehér matrica, amire már pecsételtek. Ha ilyet találsz, akkor a lepecsételt matricát kell az igazolófüzetbe beragasztanod. Nyalókának azért hívják, mert sokszor olyan papírt találsz, aminek a ragasztója nedvesség hatására aktiválódik, és ha nincs nálad egy nedves szivacs (miért is lenne túra közben), akkor a legegyszerűbb úgy bánni vele, mint egy bélyeggel: nyalod, ragasztod.

Vannak túramozgalmak, ahol túrajelentést fogadnak el igazolásként. Ha MTSz-es túravezető vagy és megtanultad, mi az a túrajelentés és hogyan kell kitölteni, akkor tudod, miről van szó. Ha még nem láttál ilyet, akkor egy sima fehér lap is megteszi, amire felírod a dátumot és a helyszíneket, és erre helyezed el a pecsételéseket is.

Sok túramozgalom felkeresendő helyszínein kódokat találsz. Ezek lehetnek például háromjegyű számok, de sokszor egy 3*3-as négyzet van egy táblán, amiben minden helyszínen másféle mintázatban van elhelyezve 3 pötty. Ilyenkor a pöttyök mintázatát kell lemásolnod az igazolófüzetbe.

Több túramozgalomnál a kiíró elfogadja a helyben elrejtett geoláda megtalálásának a logját (ha van ott ilyen). Ilyenkor meg kell mondanod a felhasználóneved, hogy a geocaching weboldalon ellenőrizni tudja a logodat.

Ha ezek közül semmi nem működik, nincs pecsételőhely, nincs kód, és éppen semmi nincs nyitva, se kocsma, se vasútállomás, akkor nem marad más, mint egy igazolókép készítése. Ilyenkor keress valamit, amire ki van írva a helység neve. Ez lehet a település táblája, egy buszmegálló vagy vasúti megálló, és csinálj fotókat, amin egyszerre látszol a helységnévvel.

Mit csinálj, ha bejártad a pontokat?

Túl vagy a nehezén, jöhet az ünneplés! A kiíró szervezet vagy személy pontos útmutatása szerint járj el. Általában nekik kell elpostázni az igazolófüzetet, néhány esetben lehetőség van személyesen bemutatni. Postafordultával visszakapod a füzetet a jól megérdemelt jelvénnyel vagy kitűzővel!

Melyikkel kezdj?

Ha kedvet kaptál kipróbálni egy túramozgalmat, sok olyat találhatsz, ami már egy nap alatt is teljesíthető! Ha ezzel motiválni tudsz néhány túratársat, hátha a Kéktúra bejárására is rá tudod venni őket!

Néhány egynapos túramozgalom: 4 Kolostor útja a Pilisben (24,6 km, 1475/895 m), Gödöllői Kék (20 km), Három forrás útja (20km, 700m), Kerüld a Pilist! (20 km, 580 m), Kós Károly emléktúra a Mátrában (17 km, 640m).