Letérhetek-e a jelzett utakról?

turistaút fokozottan védett területen

Túrákon sokszor felmerül, hol és milyen feltételekkel lehet letérni a turistajelzéssel jelölt utakról, sőt, átvághatsz-e árkon-bokron keresztül, ha valamiért az rövidebbnek vagy vonzóbbnak tűnik. Honnan szerezhetsz ehhez információkat? Mit tehetsz meg és mire figyelj?

A legfontosabb információ: ha csak jelzett utakon vagy tanösvényeken kirándulsz, és ezekről nem térsz le, akkor gyakorlatilag nem kell tovább olvasnod, mert minden rendben lesz.

Ha viszont időnként valamiért elhagyod a jelzett utakat, akkor érdemes beleásnod magad a cikkbe. Két oka is lehet, hogy tájékozódni szeretnél. Az egyik, hogy fontos számodra a természetvédelem, és szeretnéd a természeti értékeket a gyakorlatban is a lehető legjobban megőrizni. A másik, hogy ez jogszabályokban előírt kötelességed is, és akkor tudod betartani a szabályokat, ha ismered őket.

Fontos, hogy a cikkben leírt információk családi, baráti túrázásra vonatkoznak, nem túravezetésre vagy rendezvények megszervezésére.

Túravezetésen értem, amikor nagyobb társaságnak szervezel kirándulást. Rendezvényeknek pedig például a természetben megtartott nagyobb összejöveteleket, teljesítménytúrákat, publikált túraleírásokat, megosztott túraútvonalakat vagy akár instant túrákat tekintem. Csak arról lesz szó, hogyan dönts a jelzett utak elhagyásáról, ha egyedül, családdal, barátokkal kirándulsz, vagy esetleg valamilyen természetbe szervezett programon veszel részt, például a fent felsoroltak valamelyikén.

Jelzett turistautakon nincs korlátozás!

Tehát ha csak jelzett turistautakon vagy tanösvényeken vezet a túrád, azokon szabadon kirándulhatsz. Átmeneti korlátozásokkal, felhívásokkal persze találkozhatsz ilyenkor is, ezek döntően erdészeti munkák vagy vadászat miatt hívhatják fel a figyelmed veszélyekre.

Az erdészeti munkákat mindenhol igyekeznek úgy végezni, hogy az a lehető legkevésbé érintse a jelzett turistautak forgalmát, illetve hétvégén ne legyen korlátozás. Erről sajnos otthon, a számítógép előtt ülve nehéz pontosan tájékozódni, mivel a munkák helyszíne nagyon gyorsan változik, így nem teszik közzé részletesen az erdészetek.

Vadászati tevékenység miatt a fő vadászati szezonban, szeptember 1. és február 28. között gyakran olvasni kiírásokat, amiben arra kérik a kirándulókat, hogy napnyugta és napkelte között (vagy néha már délután) ne legyenek kint a terepen. Ezek helyszínét és időpontját gyakran előre kiírják interneten is.

Szóval szerencsés esetben tudsz ezekről előre is tájékozódni, még otthon. Viszont be kell valljam, ezt mi magunk is csak akkor tesszük meg, ha olyan területre megyünk, ahol korábban belefutottunk már ilyen korlátozásokba, vagy ahol egy esetleges útlezárás miatt tudjuk, hogy nagyot kellene kerülni. Tehát például ha a Pilisbe megyünk, nem szoktuk megnézni a Pilisi Parkerdő Zrt. oldalát, mert nagyon könnyű kerülni, olyan sok a jelzett út. Míg ha a Gödöllői-dombságba vezet a túra, akkor mindig előre ellenőrizzük a vadászatok időpontját.

A figyelemfelhívást minden esetben kiteszik a terepen is az érintett jelzett utak mentén. Szóval ha látsz valamelyik fán egy papírt, akkor a legjobb, ha elolvasod.

Ezeket a felhívásokat tehát az állami erdészetek weboldalán tudod ellenőrizni. 22 ilyen erdészeti Zrt. működik az országban. Hogy pontosan melyik honlapot érdemes nézegetned, ebben ez a térkép tud segíteni, ahol azonnal az érintett erdészet honlapjára is tudsz navigálni.

állami erdőket kezelő erdészeti részvénytársaságok
Az állami erdőket kezelő erdészeti részvénytársaságok. A képre kattintva továbbjuthatsz egy interaktív térképhez.

Azért is érdemes a jelzett utakon maradni, mert a figyelmeztetések, átmeneti korlátozások információit kizárólag a jelzések mentén függesztik ki, a jelzetlen utakon jellemzően nem (hiszen nem számítanak turista forgalomra).

Az erdészetek weboldalait egyébként nem csak a korlátozások ellenőrzése miatt érdemes felkeresni, hanem mert turisztikai információkat, tippeket is megosztanak. Lehet, hogy éppen ott találsz valami jó ötletet, merre menjen majd a túra!

Túrázás a jelzett utakon kívül

Miért merül fel egyáltalán, hogy elhagyd a jelzéseket?

Ugyan Magyarországon rengeteg a jelzett turistaút és tanösvény, de ezek eloszlása nem egyenletes. A népszerű túraterepeken egymást érik a jelzett utak, szinte le sem tudsz róluk lépni. Az ilyen helyeken viszont nem is véletlenül van ennyire rengeteg út, hétvégéken tömeg lehet egy-egy hegytetőn, kilátónál vagy pihenőnél. Ha például Budapest környékén kirándulnál, de már ki szeretnél szakadni a tömegből, szeretnéd elkerülni a sokak által látogatott helyeket, akkor előbb-utóbb a jelzetlen utak nagyon vonzóvá válnak.

tömeg a Boszorkány-kőnél (Kis-Salgó)
A Karancs-Medves területén található Kis-Salgó, Boszorkány-kő teteje egy szép őszi napon. A tömeg kis része a mi csapatunk, de azért látszik, sokan jöttek mások is. Az ide vezető utakon is rengeteg emberrel találkoztunk.

Ha egy idő után inkább olyan régiókat szeretnél felfedezni, ahol kevesebben vannak, de nagyon szép a környezet, akkor hamar belefutsz problémákba. Kevés a jelzett út, és valahogy azok sem arra mennek, amerre neked jó lenne. Rossz a közlekedés, autó nélkül mozdulni sem lehet. Így szinte csak körtúrák jöhetnek szóba, nehéz viszont olyat tervezni, aminek a hossza és a nehézsége is éppen megfelelő számodra. Ilyen, ha például a Cserhátot vagy valamelyik dombságot veszed célba.

De az is lehet, hogy valaki más által ajánlott útvonalat választasz, aminek a nyomvonalát letöltöd internetről. Sok ilyen track csábít arra, hogy különleges, új helyeket fedezz fel, távol a tömegtől, akár egy klassz pólóért vagy éremért.

Szóval a nem jelzett utakon való túrázás ötlete elég hamar felmerülhet nálad is. És lehet, hogy eddig eszedbe sem jutott, hogy a jelzett utakról való letérésből akár probléma is lehet. Mert természetesnek tűnik, hogy az erdőben bármerre mehetsz, akárhol átvághatsz, ez olyan senki – vagy éppen mindenki – földjének tűnik.

Főleg, ha van a kezedben egy digitális eszköz, ahol a térképet nézegetve utak vonalait látod a területen, amik csábító, például szép kilátást ígérő pontokhoz vezetnek.

Szóval hol lehetne ebből probléma?

A védett természeti területek

Bizonyos területeket jogszabályokban védetté nyilvánítanak, és ezzel rögzítik azt is, ezeken a területeken milyen előírások vonatkoznak az ott végzett tevékenységekre. A szabályok nem önmagukért valók, hanem mert tényleg így tudsz a legjobban vigyázni azokra a dolgokra, amiket mindenféle ártó szándék nélkül is könnyű tönkre tenni.

Ha fontos számodra a természet védelme és megőrzése, csodáinak megismerése és tiszteletben tartása, akkor a törvényi szabályozást tekintsd úgy, hogy az ebben segít. Érdemes mindent megtenned azért, hogy ne te legyél felelős például egy nagyon ritka növény pusztításáért, állatok zavarásáért vagy egy fokozottan védett terület akaratlan rongálásáért.

A terepen lehet, hogy te nem látod, az adott terület miért kapott védett státuszt – hiszen nem vagyunk mindannyian természetvédelmi szakértők. Indulj ki abból, hogy valaki érdemesnek tartotta ezeket a területeket a védelemre, hogy olyan értéket hordoznak, ami veszélyben van és vigyázni kell rájuk.

Bugaci bioszféra rezervátum
Szakvezetéses túra a bugaci bioszféra rezervátumban. Tíz évvel ezelőtt égett le a borókás. Úgy néz ki, mintha katasztrófa sújtotta övezet lenne, és most még nehéz észrevenni az apró, de nagyon értékes, lassan növő növényeket. Teljes zavartalanság szükséges ahhoz, hogy majd talán évtizedek múlva újra hasonlítson a régi arcára. Minden lépésünket természetvédelmi őr vigyázta, és rengeteget mesélt a területről.

A védettséggel elsősorban akkor kell foglalkoznod, ha szeretnéd elhagyni a jelzett utakat. Jelzett turistautakon, tanösvényeken a védett területek is szabadon látogathatók!

árvalányhaj mező
Árvalányhajas mező. Magyarországon 7 faja őshonos, mindegyik védett. Egy-egy élőhelyen általában tömegesen fordulnak elő. Eszmei értéke 5000 Ft, tövenként! Ha csak két lépésnyit sétálsz be egy fotóért, szorozd be a letaposott töveket ezzel az összeggel. Ez a fotó természeti kára pénzben kifejezve.

Honnan tudhatod, hol vannak védett területek?

Papír kiadású turistatérképek

A turistatérképeket kiadó cégek folyamatosan egyeztetnek a nemzeti park igazgatóságokkal, így ők a térképeket megjelenésük előtt látják. Ha úgyis túrát tervezel és áttekinted a terepet, itt a legkönnyebb ellenőrizni, érint-e a túra védett területet.

Sajnos nem minden túraterepről érhető el papírtérkép. Ha pedig már régi kiadású a térképed, vagy nem találsz rajta egyáltalán védett területeket, használj online elérhető térképeket.

TIR térkép

Egy terület védettségét első körben a Természetvédelmi Információs Rendszer Közönségszolgálati Moduljának térképén tudod ellenőrizni. Itt a térképen kapcsold be legalább ezeket a rétegeket:

  • Országos jelentőségű, egyedi jogszabállyal védett természeti területek
  • Ex lege védettségű területek (ezek olyan dolgokat védenek, amiket nem kell egyesével felsorolni a jogszabályokban, például minden láp, szikes tó, kunhalom stb. védett)
  • Natura 2000 területek

Asztali gépes nézetben bal oldalon tudod a rétegeket ki- és bekapcsolni. Szintén a bal oldalon, egy második fül alatt találsz egy kis jelmagyarázatot, hogy a különböző színek mit jelentenek.

A térkép nézegetésekor érdemes a számítógép mellé kiteríteni egy papír turistatérképet is, mivel nem minden jelzett utat tartalmaz a térkép. A rétegekkel is „játszani” kell, mert ha a felsoroltakat egyszerre kapcsolod be, akkor a térkép útvonalhálózata szinte már nem is látható a legalsó rétegben.

Sajnos ez a térkép nem tartalmazza azt az információt, milyen fokozatú védettséget élvez egy terület, azaz például a fokozottan védett területek nincsenek kiemelve.

A fokozottan védett területeket azért érdemes külön említeni, mert itt mások a szabályok gyalogos turistaként (is). A szabályokról nemsokára lesz szó.

Erdőtérkép

Egy másik térképen már meg tudod különböztetni a védett és fokozottan védett területeket.

Az Erdőtérképen érdemes minden réteget kikapcsolni, kivéve az Erdőrészlet tematikák / Védettség réteget. Válaszd az Alap rétegek között az OpenTopoMap-ot, Tuhu rávetítéssel. Nagyíts rá a térképre, és már láthatod is színezve a különböző védettségi kategóriájú területeket (a színezés nem látszik, ha túl nagy a méretarány, ilyenkor nagyíts!). Az alul megnyitható jelmagyarázat segít: a zölddel jelölt területek fokozottan védettek, a lila színűek védettek.

Erről az adatbázisról viszont tudnod kell, hogy csak azokat a területeket tartalmazza, amit az Erdészeti Hatóság erdőként tart nyilván, azaz a térkép túrázói szempontból nem teljes.

OSM térkép

Az OpenStreetMap (OSM) térképét azért említem, mert az eddigi két térképet csak az otthoni tervezéshez, nézegetéshez tudod használni, a túrákon nem. Ha telefonos appot használsz a tájékozódáshoz, szinte biztos, hogy OSM alapú térképet látsz.

Az OSM térképen már megtalálhatók a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén lévő védett és fokozottan védett területek határai. Ha tehát ennek a nemzeti parknak a területén túrázol és az OSM térképeden azt látod, fokozottan védett területre lépsz be, akkor biztos lehetsz benne, ott nem hagyhatod el a jelzett turistautat! Sajnos jelenleg a többi nemzeti park védett és fokozottan védett területei még nem lettek teljes körűen feltöltve az adatbázisába.

Viszont ez az információ nem minden appban, nem minden térképen jelenik meg! És van olyan app is, amiben ugyan jelölve van a védett terület határa, de nem hangsúlyos a jelölés.

A legjobb gyakorlat, ha megnézed, az appod hogyan jelöli (jelöli-e egyáltalán) a fokozottan védett területet például Nagykovácsitól északra. Fokozottan védett a Kutya-hegy, a Nagy-Szénás, a Hosszú-árok és a Nagykovácsi-oldal területe. Ha a Nagykovácsi felől érkező jelzett utakat követed, akkor a piros, a kék és a sárga sáv is belép a fokozottan védett területre, ahogy elhagyja a házakat. Ha nem látsz semmilyen jelölést, akkor inkább a többi forrásban bízz.

Nemzeti park igazgatóságok

Segítséget kaphatsz a nemzeti park igazgatóságoktól is.

Ha nagyobb a csoport, akikkel túrázol, vagy van olyan terület, ami felkeltette az érdeklődésed, akkor megkeresheted a területi nemzeti park igazgatóságot. A legmegbízhatóbb információkat az ő webes, telefonos vagy személyes megkeresésükkor lehet megkapni. A weboldalukon általában adnak túratippeket is.

Ha felhívod őket, gyakran tovább irányítanak a természetvédelmi őrökhöz. Ők nemcsak részletes információkkal tudnak szolgálni, merre ne menj, de abban is tudnak segíteni, merre érdemes menni, ha például el akarod kerülni a tömeget. (Személyes megjegyzés: mi eddig csak kifejezetten jófej és nagyon segítőkész természetvédelmi őrökkel találkoztunk!)

A belépési engedélyhez kötött ösvények, védett természeti területek közelében sokszor találsz nemzeti parkos bemutató házat vagy látogatóközpontot. Ezeken a helyeken általában kérhetsz szakvezetést, vagy információkat arról, egyedül mely területeket tudod felfedezni.

A nemzeti parkok munkatársai által tartott szakvezetések túrázóként az egyetlen lehetőséget jelentik az olyan fokozottan védett területek felfedezéséhez, ahol nem vezet jelzett turistaút. Fantasztikus élmény olyanokkal bejárni ezeket a területeket, akik rengeteg érdekes dolgot mesélnek, miközben megmutatják a legszebb értékeket.

Fontos viszont megemlíteni, hogy fokozottan védett természeti területeken belül vannak olyan részek, amelyek látogatása még szakvezetéssel sem lehetséges. Azok a területek ilyenek, amelyek látogatása az ott található természeti értékek veszélyeztetésével járna, például költőtelepek (gémtelepek), ingólápok vagy nyílt dolomit sziklagyepek.

sztyepprét orchideákkal
Virágokban gazdag sztyepprét, ami hívogat, hogy itt edd meg az uzsonnát? Pedig tele van orchideafélékkel, a képen sömörös kosbor és tarka kosbor látszik. Tövenként 10.000 Ft a természetvédelmi értékük, szóval egy pokrócnyi hellyel is elég nagy kárt össze lehet hozni. Vagy ha csak egy kicsit mész közelebb egy éppen virágzó példányhoz fotózni, vajon hány másikat taposhatsz el, amelyik éppen alig látszik ki a földből?

Táblák a turistautak mellett

Ha idáig eljutottál és átnézted a forrásokat, térképeket, akkor már szembesültél azzal, hogy egy túra megtervezése tényleg komoly kutatómunka lehet.

Ha nem nyomoztad ki a védettség besorolását még otthon, vagy ezt nem jelöli a térkép, amit használsz, akkor erről tájékoztatnak a jelzett utak mentén, a védett területek határánál elhelyezett fehér, ovális táblák is. Ezek hatósági táblák, ami azt jelenti, be nem tartásuk jogkövetkezménnyel jár.

Ahhoz, hogy felelősséggel túrázz, nem kell természetvédelmi jogi szakértővé válnod. A következő információk azért hasznosak, mert ezeket a feliratok jelennek meg a táblákon. A védett természeti területek alkategóriái a nemzeti park, a tájvédelmi körzet, a természetvédelmi terület és a természeti emlék. Bármelyikkel találkozol, ezek mind azt jelentik, védett terület határához értél. Ha pedig bármelyiken belül fokozottan védett területre lépsz, azt külön tábla jelzi majd.

Ha ennél többet szeretnél tudni a védett természeti területekről, ezt az összefoglalót ajánlom vagy böngészd a természetvédelem egyik legfontosabb oldalát.

nemzeti park területének határa
Nemzeti park védettségű terület határa. A Kiskunsági Nemzeti Park egyik területére való belépést jelöli a tábla, a Fülöpházi buckavidékre értünk. Itt a Báránypirosító tanösvényt kerestük föl, a tábla mögött borókák látszanak.

A nemzeti parkokkal kapcsolatban nem mindenki tudja, hogy megkülönböztetjük a nemzeti park kategóriájú védett természeti területeket, illetve a nemzeti park igazgatóságokat, amik a védett területek kezeléséért felelős állami szervek. Ez utóbbiak működési területe lefedi az egész országot. A fenti képen látható tábla a nemzeti park besorolású védett természeti terület határát jelzi, nem az igazgatóságét.

tájvédelmi körzet határát jelölő tábla
A Vértesi Tájvédelmi Körzet határát jelölő tábla Csákvártól északra, a Dámvad-kert nevű terület szélén.
helyi természetvédelmi terület táblája
Helyi jelentőségű természetvédelmi terület Csákváron az egykori kastélypark. A tábla a kastélypark egyik bejáratánál lett fotózva.
természeti emléket jelölő tábla
Hűvösvölgytől nem messze lehet felkeresni a libanoni cédrust, az egyik famatuzsálemet a fővárosban. A fa körüli terület védett.
fokozottan védett természeti terület, belépés csak engedéllyel tábla
Fokozottan védett terület határa, a Bugaci Boróka tanösvény végpontja. Idáig lehet elsétálni a Karikás Csárdától induló tanösvényen, erre utal a jelzés sarkában lévő pötty. Sem jelzett út, sem tanösvény nem vezet tovább a területen belül. Innen kizárólag szakvezetéses túra keretében lehet tovább menni a tábla mögötti területre. Egy korábbi képen már láthattad, hogy bejutottunk ide egy természetvédelmi őr által vezetett túrán.
fokozottan védett terület tábla, belépés csak engedéllyel, kivéve a jelzett turistautat
Fokozottan védett terület határa, ahová azonban be lehet lépni jelzett turistaúton. Ez a tábla a Keleméri Mohos tavak közelében található az Országos Kéktúra útvonala mellett.
fokozottan védett természeti terület tábla
Fokozottan védett természeti terület határa Nagykovácsi határában. Ebben az esetben is jelzett út vezet át a Szénások területén, ezért hiányzik a tábláról a „Belépés csak engedéllyel” kiegészítés.  
Natura 2000 terület tábla
Amiről eddig nem volt szó: Natura 2000 terület határa a Vértesben, Csákányospusztától délre. Abban különbözik az eddigiektől, hogy ezek európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területek. Ha ilyen táblával találkozol, akkor nem biztos, hogy ez egyben védett természeti terület is, de sok helyen átfedést találsz az eddig bemutatottakkal. Ilyenkor több táblát is találsz egymás alatt vagy mellett.

Mire ügyelj védett és fokozottan védett területen?

Na, ez itt a cikk lényege!

Ha sikerült azonosítani, hogy a túrád áthalad védett területen, akkor csak korlátozásokkal mozoghatsz jelzett utakon kívül.

A védett területen alapvetően arra kell törekedned, hogy ne okozz semmilyen változást vagy kárt. Mivel laikusként nehezen eldönthető, milyen kárt okozol a taposással, érdemes nem kockáztatni és az utakat nem elhagyni.

Fokozottan védett területen ennél szigorúbbak a szabályok. A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény tartalmazza (40. § (1)), hogy „fokozottan védett természeti területre történő belépéshez – a jelzett turistautak és tanösvények kivételével – a természetvédelmi hatóságnak a nemzeti park igazgatóságok szakértői véleményének figyelembevételével kiadott engedélye szükséges”. Ezeken a területeken tehát minden tevékenység engedélyköteles, kivéve a kijelölt turistaúton gyalog történő keresztülsétálást.

Tehát tilos letérni a kijelölt turista útvonalakról és tanösvényekről. Ez azt jelenti, hogy szigorúan véve még az út melletti “füves” sávban sem ülhetsz le megenni egy szendvicset! Lehet, hogy éppen ezzel pusztítasz el egy nagyon apró, ámde nagyon értékes és ritka növényt, amit nagyon nehéz észre venni abban az időszakban.

Miből lehet probléma?

Innentől a haladó túrázóknak szóló információk következnek. Eddig „utakról” és „jelzett utakról” beszéltünk, de ha jobban belegondolsz, jogos a kérdés, mitől út egy út?

Azért merülhet fel a kérdés, mert az OSM tartalmazhat hibás információkat. Közösségi szerkesztésű, azaz bárki feltölthet új utakat, de az ellenőrzés is közösségi, így természetvédelmi szempontból is tartalmazhat fals adatokat.

Például, ha valaki felvesz egy gyönyörű, meredek hegyoldalban haladó vadcsapást útként, az vonzza a túrázókat, és hamarosan egy jól kijárt, széles ösvény vezethet a helyszínen. Ennek áldozatául eshet például egy addig érintetlen sziklagyep, mert nem bírja az állandó taposást.

És ezeket az „utakat” nagyon szeretik megmutatni, ajánlani egymásnak az emberek. Lehet, hogy gyanútlanul letöltesz egy track-et. Lehet, hogy a bejárása után még egy pólót vagy érmet is vásárolhatsz. A megjelölt útvonal viszont olyan helyeken vezethet, ahol például védett, ritka növényeket taposol vagy erősen hozzájárulsz a talajerózióhoz.

Vagy például, ha alapvetően egy mobilos appot használsz tájékozódásra, és nem ellenőrizted, hogyan jeleníti meg a védett területeket. Ha látsz egy mások által felvett pontot, ami szép kilátást ígér, odasétálsz. Vagy odamászol. Átvágsz egy gyönyörű, virágos réten. Miközben itt is az a probléma, hogy lehet, fokozottan védett területen vagy, és jelzett turistaút nincs is a közelben.

De erre hogyan tudsz erre ügyelni, ha nem bízhatsz a térképedben?

Mindig figyelj oda, merre mész, mert ez a te felelősséged. Még akkor is, ha mások által ajánlott vagy megadott útvonalat követsz. Ha nem jelzett utakon túrázol, és nem te tervezted meg a túrát úgy, hogy előtte felmérted a felkeresett helyszíneket, akkor legyél különösen figyelmes!

Keresd az ovális táblákat, hogy mindig tisztában legyél vele, védett területen haladsz-e át.

Ha jelzetlen utat követsz, és emiatt nem fogod látni a táblákat, akkor pedig mindenképpen kezdj el gyanakodni, hogy gond van a kijelölt úttal, ha:

  • nagyon meredek;
  • láthatóan erős az erózió, omlik a lábad alatta alatt a talaj;
  • virágokban gazdag gyepen jársz (Magyarországon a természeti értékek jelentős része a gyepekben található!).

A szabályok betartását gyakran a terepen is ellenőrzik. Például természetvédelmi őrök, akik intézkedésre jogosult személyek, és ha szükséges, akár rendőrök segítségét is igénybe veszik. Ha védett vagy fokozottan védett növényt vagy állatot károsítasz, pusztítasz el, akkor helyszíni bírsággal sújthatnak, közigazgatási-, szabálysértési vagy súlyosabb esetben büntető eljárás indulhat ellened. A bírság összege pedig akár több százezer Forint is lehet.

De ne emiatt maradj az úton! Hanem mert neked is fontos, hogy megmaradjon, ami értékes!