Turistautak típusai turistatérképeken

utak kereszteződése madártávlatból

A turistatérképen kezdő tájékozódóként mindenki az utakat figyeli, és ezekhez képest igyekszik eljutni a túra céljaihoz. Rengeteg információ olvasható le az utak jelöléséből. Te mindent tudsz róluk?

Az utakról a turista térképek jelkulcsa rengeteg információt közöl, de érdemes ezeket a jelzéseket részletesen is megismerni, hogy tudd, egy-egy szakaszon mire számíthatsz.

Az utak jelzésének színe

A legfontosabb információ, hogy az utakat a térkép mesterséges tereptárgyként jelöli, azaz fekete színnel ábrázolja. Néhány térképen ez sötétszürkének is tűnhet. A turistatérképeken az így jelölt utakat, ha jelzés halad rajtuk, akkor felülnyomják a jelzés színével vagy pirossal, de mindenképpen úgy, hogy látható marad az alatta jelzett út minősége.

Az utak ábrázolásának alapelvei

Az utakat a térképek mindig méreten felül ábrázolják, azaz ha lemérnéd a jelölések szélességét, az a méretarány alapján mindig nagyobb lenne, mint a valóságban. Ez főként az autóval járható utakra igaz, amiket párhuzamos vonalakkal jelölnek. Képzeld el úgy az utat, mintha a jelölés középvonalán haladna (ha például távolságot szeretnél mérni az úttól).

Sok helyen a terepen, a természetben egymáshoz nagyon közel haladnak utak, amelyek akár ugyanoda vezetnek. Ezeket gyakran összevonják a térképen, ha a távolságuk nem ér el egy minimális értéket. Ha emlékszel, az 1:40.000-es térképen a térkép 1 mm-e a valóságban 40 m. Ha ennél közelebb fut két út, és a tájékozódásban nincs nagy szerepe mindkettő ábrázolásának, akkor ezeket gyakran egy útként jelölik, hogy a térkép olvasható maradjon.

Autós közlekedésre is alkalmas utak jelölése

Magyarországon nincs olyan régió, amit ne hálóznának be az autós közlekedést lehetővé tévő utak. Nem tudsz olyan turistatérképet vásárolni, hogy ne szerepelnének rajta ilyenek. Sok tájegységben előfordul, hogy jelzett út is halad olyan aszfaltutakon, ahol autók is közlekednek.

Az autós közlekedés azért is fontos, mert ezeken az utakon tömegközlekedés is elérhető, amivel egyrészt tervezni tudsz. Másrészt ha valamilyen gond adódik a túra során, akkor lehet, hogy egy ilyen forgalmas utat elérve tudsz segítséghez jutni.

autóutak jelölése turistatérképen
Az autóutak jelölése két fekete párhuzamos vonal között sárga szín. Ezeken az utakon bárki közlekedhet autóval.

A bármelyik autós által szabadon használható utak színe sárga, az utak széle párhuzamos, folyamatos vonallal meg van rajzolva. Ahogy egyre kisebbek ezek az utak, a szélességük egyre csökken az ábrázolásban. A párhuzamosan megrajzolt szélek arra utalnak, hogy az út aszfaltozott.

Ha az út két széle párhuzamos ugyan, de a színe fehér, az azt jelenti, oda nem lehet autóval behajtani. Általában ezek magánutak, gyakran erdészeti utak. Az út elején sokszor van sorompó. Ha autóval szeretnél olyan célpontot megközelíteni, ahová csak ilyen, fehér színnel jelölt út vezet, akkor mindenképpen engedélyt kell kérned a behajtáshoz.

erdészeti út jelölése turistatérképen
A „C” alakban megtört vonal a sorompót jelöli. Az út fehér színe azt mutatja, ide autóval már csak engedéllyel lehet behajtani. Viszont az út maga széles, jól járható, aszfaltozott. Forgalommal viszont lehet, hogy egyáltalán nem találkozol.

Bizonyos helyeken lehet találkozni olyan úttal is, amely szaggatottan sárga és fehér. Az országban kevés ilyen van, ez azt jelzi, útdíjat kell fizetni a behajtáskor. Ilyen például, ha a Bükkben Szilvásváradról nem gyalog szeretnél feljutni a Kalapat-tetői kilátóba, hanem az út nagy részét autóval tennéd meg.

úthasználati díjjal használható autóút jelölése turistatérképen
A fehér-sárga szaggatott jelölés azt jelenti, útdíj befizetése után lehet ráhajtani autóval, azaz valamekkora autós forgalomra számíthatsz (ha segítségre van szükséged).

Sok helyen nem aszfaltút vezet, hanem javított földút vagy makadám út. Ezek a térképen párhuzamos, de szaggatott vonallal vannak jelölve. Ezekre jellemzően nem lehet autóval ráhajtani, de ha nincs tiltás, akkor lehet használni őket. Több üdülőtelepen vagy néhány lakóházzal rendelkező külterületen is vannak ilyenek. Itt a forgalom mértékét nem lehet a térképről leolvasni. Ha bármilyen védettséget élvez a terület, akkor viszont biztosan nem lesz autóforgalom az úton.

Sok helyen a szélesebb földutak vagy szekérutak is járhatók (lennének) autóval. Ezeket a turistatérképek egyetlen folyamatos fekete vonallal jelölik.

makadám út és földút
A makadám út úgy néz ki, mintha kis kavicsokkal lenne felszórva. Autóval is jól járható lenne, de bringázni is kényelmes rajta (ha engedélyezett).
makadám út
A jobb oldali út makadámút: széles és murvával felszórt, esős időben is jól járható.

Tömegközlekedés elérhetősége

Sokszor fontos kérdés, jár-e egy adott szakaszon menetrend szerinti buszjárat. Ilyenkor a sárga színnel jelzett szakaszon fekete pontokat is találsz. A megállókat nagyobb körök jelzik: a helyi járatok esetében fehér a kör belseje, a helyközi (távolsági) járatoknál fekete.

Ha ellentétes irányban viszonylag távolabb vannak a megállók, akkor van a megállót jelző pötty mellett egy kis nyíl, hogy melyik irányban állnak ott meg a buszok.

helyi és helyközi buszok megállója
Közös megállóban állnak meg helyi és helyközi járatok is, ráadásul a két irányban a megállók távolabb találhatók egymástól.

A túrázási szempontból fontos célpontokhoz sok helyen csak hétvégén járnak buszok. Ilyenkor az út pontozva van, azonban a megállóknál (ahol elfér a szöveg) fel van írva, hogy csak hétvégén közlekedik a járat.

csak hétvégén közlekedő buszjárat
A megálló jelzése mellett szöveges felirat tájékoztat arról, hogy csak hétvégén közlekedik a buszjárat.

Gyalogos utak

A gyalogosan járható utak a térképen a szélességük, kijártságuk alapján vannak megkülönböztetve, a jelölésük ezt mutatja meg. A folyamatos vonallal jelzett földút viszonylag széles, jól kijárt. A kisebb utakat szaggatott vonallal jelölik. A szaggatott vonalkák minél rövidebbek, annál keskenyebb az ösvény.

földutak kijártság szerinti jelölése turistatérképen
A jelkulcsban ez az ábra többféle szaggatottságú út jelzését mutatja be. Ahogy a szakaszok rövidülnek, egyre keskenyebb az ösvény.
különböző minőségű utak
A bemutatott területet különböző minőségű és kijártságú utak szövik át.
széles szekérút
Széles szekérút az erdőben: ennek a jele folyamatos vonal vagy nagyon hosszú szaggatott szakaszok.
vékony ösvény
Vékony ösvény a sziklák között: a térképen rövid szaggatott szakaszokkal van jelölve.

Jelzett utak típusának vizsgálata

Ha az utak jelezve vannak, akkor az út minőségének jelzése van felülnyomva a jelzett út színével. Jó, ha tudod, hogy milyen szélességű és minőségű útra számíthatsz egy-egy szakaszon. Lehet, hogy csak nagyítóval látszik, de érdemes jobban megnézni, milyen típusú útra nyomták rá a jelzést jelentő színt.

Jelzett és jelzetlen utak a turistatérképen

Az egyes tájegységek nagyon különböznek, hogy milyen sűrűn hálózzák be jelzett utak. Sokszor felmerülhet, hogy te más irányban szeretnél menni, mint ahol a jelzett utak vezetnek. Vagy körtúrát szerveznél, de ez nagyon nehézkes, és szeretnél jelzetlen utakon is haladni.

A jelzetlen utak ábrázolása a turistatérképeken sosem annyira pontos, mint a jelzett utaké. A terepen szinte biztosan sokkal több utat találsz majd, mint a térképen, de az is lehet, hogy pár év alatt a növényzet annyira benőtt egy utat, hogy az már szinte láthatatlan.

Ha jelzetlen utakon szeretnél haladni, akkor sokkal több dologra kell figyelned a tájékozódás során, mint az úthálózatra: a terep formáira, a növényzet változásaira, egyéb tereptárgyakra. Ha kezdő tájékozódó vagy, akkor ne tervezz olyan túrákat, ahol hosszan haladnál jelzetlen utakon.

Fokozottan védett területeken ráadásul nem szabad letérni a jelzett utakról, ezt mindenképpen ellenőrizd indulás előtt.

Tájékozódási képesség fejlesztése

Ha folyamatosan figyeled az utak minőségének, típusainak jelölését kirándulás közben, és állandóan egyezteted az út minőségét a terepen járt úttal, máris sokkal jobban tudsz majd tájékozódni!