Tájfutótérkép és turistatérkép

tájfutótérkép megjelenítése ortofotón

Ha a terepen mozogsz, előbb-utóbb biztosan találkozol egy másik, nagyon jól használható térképtípussal, a tájfutótérképpel. Tájékozódás oktatásakor mi is szívesen használjuk, mert nagyon gyorsan rávezet, hogyan lehet folyamatosan a térképre figyelni és gyorsan tudsz vele sikeresen tájékozódni.

A tájfutótérképek

A tájfutó térkép nem tér el nagyon a turistatérképtől. Ez is felülnézetben ábrázolja a terepet. Viszont sokkal részletesebb, mint egy turistatérkép! Egy tájfutó (azaz tájékozódási futó) sokkal több részletet használ tájékozódáshoz, mint egy átlagos turista. Ennek oka főként az, hogy soha nem jelzett utakon jut el a keresett helyekre, hanem kizárólag a terep és tereptárgyak jellegzetességei alapján, akár az utakat is elhagyva.

A tájfutótérkép olyan információkat tüntet fel, amik segíthetik ezt a fajta, gyors tájékozódást és útvonalválasztást: a domborzat, növényzet, terepi jellegzetességek, mesterséges tereptárgyak jelölései találhatók meg rajta.

Turistaként nem feltétlenül akarsz tájfutó lenni. Akkor miért jó, ha megtanulod ezt a térképet is használni?

Amikor tanulsz a szintvonalakról, domborzatról, a legjobb gyakorlat azonnal megfigyelni a terepet, összehasonlítani a valóságot a térképpel. A turistatérképen sok kis részlet nincs jelezve vagy nem annyira részletes, ezért kezdetben nehéz azonosítani. A tanulást jobb egy nagyon részletes térképpel kezdeni, és utána áttérni egy kevésbé részletesre. Így megtanulod értelmezni a jellegzetességeket, tudod, mit kell keresni a tájékozódáshoz. Ha pedig áttérsz a turistatérképekre, és tudod a különbségek okát, akkor azon is jobban felismered az ott kiemelt jellegzetes, tájékozódást segítő információkat.

tájfutó térkép részlet
Tájfutótérkép, egy állandó pontos pálya térképének részlete. Ha már ismered a turistatérkép jelkulcsát, akkor biztosan felfedezel különbségeket. A lilás színnel jelölt körök a felkeresendő pontok a játékban.

Mi a különbség a tájfutó és a turista térképek között?

A tájfutó térképek méretaránya általában sokkal nagyobb, mint a turistatérképé, azaz általában 1:3.500 és 1:15.000 között van. Emiatt ezek a térképek sokkal több részletet tudnak sokkal finomabban bemutatni. A tájfutó térképeken így több információt találsz. Itt sokszor egy-egy kisebb kő vagy szikla, oszlop, jellegzetes fa, dagonya is jelölve van, ami a turistatérképekről szinte biztosan lemarad.

A sok részlet miatt a tájfutó térképek sokkal gyorsabban elavulnak, mint a turistatérképek. Egy területen egyszer csak megkezdődhet a fakitermelés. Egy-egy rétet akár pár év alatt benőhetnek a fák, a nyiladékok gyorsan bezáródhatnak. A tavalyi információs táblának már a helye sem látszik. A tájfutó térképeken ezért nagyon fontos mindig megnézni a térképhelyesbítés idejét. Minél több idő eltelt azóta, annál kisebb az esély, hogy a terepi elemeket pont úgy találod, ahogy a térképen jelezve vannak. Ez persze nem vonatkozik a domborzatra, vízrajzi elemekre. Ha azokat a térkép pontosan ábrázolja, akkor a feladat jó kihívás lehet több évtized múlva is.

A nagy méretarány azt is jelenti, hogy ugyanakkora felületre (a papírra, amit a kezedben tartasz) sokkal kisebb terület fér el. Túrázáshoz teljesen felesleges tájfutó térképet vinni, hiszen sokkal több papírt kellene cipelned, és ha jelzett utakat követsz, felesleges is a sok információ.

A legfontosabb különbséget hagytam a végére: a tájfutó és a turistatérképek jelkulcsa eltér egymástól. Igen, ehhez a „játékhoz” még egy jelkulcsot meg kell ismerni, de ez hosszabb távon csak előnyödre fog válni. Úgyis kiadónként eltér a turistatérképek jelkulcsa, ráadásul ha digitális térképeket is használsz, azoknak ezektől is teljesen különbözhet (és még magadra is szabhatod). Ha megtanulod ezt is, akkor egyre általánosabb lesz a térképolvasási képességed, és egyre több, először ismeretlen térképpel is boldogulsz majd.

A turistatérképekkel szemben a tájfutó térképek jelkulcsa ma már nemzetközi szabvány szerinti. A tájfutó térképek jelkulcsát itt tudod tanulmányozni.

Hol tudsz beszerezni tájfutó térképeket?

Nem kell tájfutó versenyeken részt venned ahhoz, hogy hozzájuss ilyen térképekhez. Viszont figyelembe kell venni, hogy olyan területekről készül tájfutó térkép, vagy olyan területen helyesbítenek régebbi térképeket, hol versenyt rendeznek. Az ország területe messze nincs tehát lefedve ilyen részletes térképekkel!

Nagyon sok weboldalon találsz letölthető tájfutó térképeket, ezek általában indulók által beszkennelt vagy fotózott versenytérképek. Google kereséssel hamar rálelhetsz ilyenekre.

Ha be szeretnél járni egy területet tájfutótérkép alapján, oda kell figyelned! Sok olyan terület van, ami valamilyen formában védett. Ez azt jelenti, nem mindenhol szabad árkon-bokron keresztül mászkálni az erdőkben. Fokozottan védett területen még a jelzett utakról sem engedett a letérés! A kalandok tervezése előtt erről mindenképpen érdemes tájékozódni.

Tájékozódás gyakorlása túrázóknak: állandó pontos pályák

Az állandó pontos pályák olyan gyakorlóterepek, ahová az év bármely szakában elmehetsz akár egyedül vagy családostul, és végigjárhatsz egy kisebb-nagyobb kihívást jelentő tájékozódási pályát. Ehhez le tudsz tölteni a területről készített tájfutó térképet a pontok jelölésével, és már indulhatsz is!

Hagyományosan, térképpel-tájolóval, illetve mobiltelefonos applikációval is teljesíthetők a pályák. Ha a hagyományos tájékozódást, a tájoló használatát szeretnéd gyakorolni, akkor érdemes a térképet kinyomtatni, a tájolót a nyakadba akasztani és így elindulni.

Az országban sok helyen van ilyen pálya, a tajfutas.hu oldalon találod az információkat és a letölthető térképeket.

Tájékozódási túraversenyek

Ha részt veszel egy tájékozódási túraversenyen, ott is tájfutó térképpel fogsz találkozni. A feladat is nagyon hasonló a tájfutáshoz, a térképen megadott pontokat kell megkeresni.

Az a fő különbség a tájfutó versenyekhez képest, hogy nem kell futni! Itt általában előre megadott idő alatt kell teljesíteni a pályát. Szóval sem túl gyorsan, sem túl lassan.

Ezeken a versenyeken furfangos feladatok is előfordulhatnak, például tévesztőbóják vagy tájékozódási feladatok az egyes pontokon. Ha elmész egy ilyenre, megérzed, hogy ez nemcsak a fizikai erőnlétet méri, hanem fejben is felkészültnek kell lenni.

A tájékozódási képzéseken résztvevőket mindig bátorítjuk a részvételre. Nemcsak a gyakorlatot mélyíti el, hanem a saját tájékozódási képességedre vonatkozó magabiztosság is itt épül!

Általános térképolvasási képesség fejlődése

Mindenképpen érdemes kipróbálni a tájékozódást tájfutó térképpel, sokat fog segíteni a turistatérkép magabiztos használatában is. Ráadásul minél többféle térképpel megismerkedsz, annál általánosabb lesz a tudásod, és egy korábban nem ismert jelkulcsú térképpel is egyre könnyebben boldogulsz majd.

Fő kép: Magyar Tájékozódási Futó Szövetség Állandó pontos pályájának térképe (Salgóbánya – Zagyva-forrás) Google Earth műholdképen (Maxar Technologies).