Mi baja lehet egy tájolónak?

hatalmas buborék tájoló szelencéjében

A tájoló sosem merül le, nem kell bele elem. A kijelző mindig látható. A mágnestű mindig forog. Ha tájolót vagy iránytűt használsz, mégis van pár dolog, amiről jó tudni, és érdemes odafigyelni, hogy valóban az északi irányt mutassa.

Miből lehet gond?

Biztosan tudod, hogy többféle északi irányt különböztetünk meg. Az iránytű vagy a tájoló mágnestűje ezek közül a mágneses északi irányt mutatja meg.

Alapvetően tehát akkor van probléma, ha a mágnestű nem megfelelő irányba mutat. Mit tehetsz, hogy a tájoló megbízhatóan az északi irányt mutassa?

Vásárlás előtt

Lehet, hogy olyan tájolót veszel, ami szuperül működik – csak éppen nem ott, ahol használni szeretnéd, hanem a Föld egy másik részén. Hát ez meg hogy lehetséges?

Mi az a mágneses inklináció, azaz mágneses lehajlás?

A mágneses erőtér iránya és a vízszintes sík a pólusok felé közeledve egyre nagyobb szöget zárnak be egymással. Ezt hívják mágneses inklinációnak, azaz mágneses lehajlásnak.

Hogyan hat a mágneses lehajlás a tájolóra?

A mágnestű igazából nem a mágneses pólus pontjára mutat, hanem a mágneses mező vonalaihoz igazodik.

A mágneses erőtér nagyjából az Egyenlítő környékén kiegyensúlyozott. Itt a mágnestű két végére egyforma erők hatnak. Ha innen elindulunk bármelyik pólus irányába, akkor a közelebbi pólus hatása erősebb lesz. A mágneses lehajlás miatt az iránytű nemcsak irányba áll, hanem bólint is egy kicsit a közelebbi pólus irányába, azaz a tű nem lesz vízszintes.

mágneses inklináció hatása a mágnestűre
A Mágneses Egyenlítő vonalában kiegyensúlyozott a mágnestű, de a pólusokhoz közeledve egyre jobban bólint.
Forrás: University of Saskatchewan

A mágneses pólusokhoz egészen közel ezek a „vonalak” már függőlegesek, a föld felé mutatnak, azaz a lehajlás közel 90°. Ez a mágnestűt nagyon erősen lefelé dönti. A pólusok körül ezért az iránytűk nagyon megbízhatatlanok.

inklinációs térkép
A mágneses lehajlás erőssége.
Kép forrása: Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) térképei

A térképen látható, hogy az inklináció értéke a Föld egyes területein más és más. A teljesen kiegyensúlyozott sáv, azaz a Mágneses Egyenlítő nem pontosan ugyanott van, ahol az Egyenlítő. A Mágneses Egyenlítő vonalát jól meg lehet figyelni ezen az inklinációt bemutató térképen, zöld vonallal jelölve. Szürke árnyalatokkal pedig azok a területek vannak jelölve, ahol az iránytűk már nem megbízhatók. (A térkép nagyobb méretben itt található.)

A mágnestű akkor mutatja pontosan az északi irányt, ha szabadon foroghat, így ez a dőlés befolyásolhatja a pontosságot. (Ezért kell vízszintesen tartani az iránytűt vagy tájolót a pontos méréshez.) Ha a mágnestű hozzáér a szelence tetejéhez, már biztosan használhatatlan a mutatott érték.

A gyártók a mágneses lehajlás miatt a mágnestűt kiegyensúlyozzák, azaz az egyik végüket apró súllyal egészítik ki. Az északi féltekén a súly a mágnestű déli oldalán van, hogy vízszintes helyzetben maradjon. A déli féltekén éppen ellenkezőleg, a súly a mágnestű északi oldalán van elhelyezve.

Az inklináció az oka annak, hogy nem lehet az egész Földön mindenhol ugyanazt az iránytűt vagy tájolót használni, hiszen az egyes régiókban máshogyan kell kiegyensúlyozni a mágnestűt.

megfordult polaritású tájoló
Ennek a tájolónak megfordult a polaritása, a mágnestű „déli vége” mutat északi irányba. Emiatt a tű egyensúlya felborult, a tű hozzáér a szelencéhez.

A tájolók gyártói a Földet zónákra osztják, és az adott zóna inklinációjának megfelelően módosítják a mágnestű súlyozását. 2-7 zónát különböztetnek meg. Tájoló vagy iránytű vásárlásakor tehát érdemes meggyőződni arról, hogy a tervezett túrahelyszínednek megfelelően kiegyensúlyozott tájolót vásárolsz-e. Minden gyártónál érdemes ellenőrizni a zónabeosztást, mivel eltérnek egymástól.

Ha szakboltban (például túraboltban) veszel tájolót, akkor biztos lehetsz benne, hogy az európai zónának megfelelő tájolót fogsz kapni. Ha távolabbi országból, interneten rendelsz, akkor viszont mindenképpen ellenőrizni kell, melyik zónára egyensúlyozott tájolót vásárolsz.

Európában, Magyarországon a legtöbb gyártó MN (Magnetic North) vagy NH (North Hemisphere) jelölésű tájolója használható megbízhatóan. Van olyan bolt, ami „súlyozás: északi félteke” szöveggel jelöli ugyanezt.

Ha nem csak Magyarországon túrázol, hanem sokkal messzebb is szeretnéd a túraösvényeket járni, akkor lehet, hogy érdemes ott helyben vásárolni egy tájolót. Extrém példa, ha például Ausztráliából látogat meg egy barátod, akkor ne kérd arra, hogy tájolót hozzon neked ajándékba.

Vannak olyan tájolók, amik az egész világon használhatók (global system vagy global needle). Ezeknél a tájolóknál másképpen van felfüggesztve a mágnestű. A rendszer sokkal nagyobb helyet hagy a tű dőlésének, az nagyobb szögben mozoghat szabadon anélkül, hogy fennakadna. Egy másik megoldás esetében egymástól független, különálló egység a mágnes és a tű. Az erős mágnes „elnyeli” a mágneses mező függőleges dőlését. A tű nem tud függőlegesen mozogni, megdőlni, mert a szelence fedelére van rögzítve egy csapágy segítségével, ott forog. A tőle független mágnes mozgatja a tűt. Az erős mágnes miatt a tű gyorsan megáll, és pontosan leolvasható. Ezeknek a tájolóknak az előnye, hogy nem kell tökéletesen vízszintesen tartani a pontos méréshez sem.

tájoló az egész világon használható mágnestűvel
Az egész világon használható tájoló mágnestűjének felfüggesztése különbözik a többitől. A szelence kicsit magasabb az átlagosnál, hogy a dőlésnek több helye legyen. A tű két végén egy nagyon apró tüske áll felfelé, hogy csak ekkora felületen érintkezzen a szelence tetejével nagy dőlésnél. A középső felfüggesztés pedig nemcsak észak-déli irányú dőlést tesz lehetővé, hanem oldalirányút is úgy, hogy a tű maga vízszintes maradhasson.

Mit tehetsz, ha nem megfelelő zónára egyensúlyozott tájolód van?

Sajnos nem sokat. Ha csak enyhén kiegyensúlyozatlan, akkor használd nyugodtan. Ha fennakad, akkor oktatási célra lesz jó. Vagy elutazhatsz a tájolónak megfelelő zónába túrázni.

Vásárlás után

Ha kaptál vagy vásároltál egy tájolót, akkor nagy valószínűséggel hosszú időn keresztül nem lesz semmi baja, ha odafigyelsz rá.

A tájoló szerkezete nagyon egyszerű, kevés probléma léphet fel. Vásárlás után mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy a szelence megfelelően forog-e, azaz viszonylag könnyű elforgatni, de magától nem mozdul el, és nem is lötyög a helyén. A szelencében lévő olajtartalmú folyadék pedig tiszta, teljesen átlátszó és buborékmentes. Ha van rá lehetőséged, érdemes összehasonlítani egy másik iránytűvel vagy tájolóval, hogy pontosan ugyanarra mutatják-e az északot.

Tájoló technikai hibái

Technikai hiba általában két okból keletkezhet egy tájolóban: ha leejted, fizikailag megsérül, vagy ha erős mágneses mezőbe kerül.

Ha sérül a mágnestűt tartó csapágy vagy a tengely, akkor megnőhet a csillapodási idő, azaz sokkal több idő kell hozzá, hogy a tű megnyugodjon. Ha annyira súrlódnak, hogy a mágnestű nem is tér vissza alaphelyzetbe, azt már elmaradási hibának hívják. Elképzelhető, hogy a sérülés akkora, hogy a tengely sérülése miatt a tű kiegyensúlyozatlan lesz. Ezekben az esetekben a tájolót javíttatni kell.

Buborékok akkor is megjelenhetnek a szelencében, ha egyébként jó minőségű a csillapító olaj. Ennek oka főként az, ha viszonylag hirtelen nagyot változik a légnyomás. Előfordulhat, ha például nagy szintemelkedést küzdesz le a túrán rövid idő alatt vagy hirtelen nagyot változik az időjárás. A buborékok aztán idővel elmúlnak, de amíg láthatók, befolyásolhatják a mágnestűt. Ha a buborékok nem múlnak el, és arra gyanakszol, szökik az olaj a szelencéből, javíttatni kell az eszközt.

kis buborék a tájoló szelencéjében
A tájoló szelencéjében kis buborék keletkezett. Ennek oka lehet hirtelen hőmérsékleti változás. Ezzel a tájolóval körültekintően kell mérni.
hatalmas buborék tájoló szelencéjében
Ennek a tájolónak a szelencéjében a légbuborék olyan nagy, hogy a mágnestű nem forog. Most már csak szemléltetésre alkalmas, mérésre nem.

Ha az iránytű vagy tájoló erős mágneses mezőbe kerül, akkor meggyengülhet a tű mágnesessége, vagy akár megfordulhat a tű polaritása. Még otthon vagy egy túra során is rengeteg ilyen helyzet előfordulhat, ami ezt okozza. Erős mágneses mezőt generálnak az elektromos eszközök: rádiók, laptopok, mobiltelefonok, adó-vevők, wifi-s eszközök, kocsikulcsok. Még a ruházatban is lehetnek olyan elemek, amelyek mágnessel záródnak, hátizsákokon vagy túraruházaton. Szerencsére ezt a helyzetet egy erős mágnessel te magad is helyrehozhatod, több YouTube is videó is segítséget tud nyújtani benne.

A tájolók szelencéjében a csillapításra alkalmazott olaj elszíneződhet. Ez az elszíneződés nem a mágnestű szabad mozgását akadályozza, hanem a leolvasást teszi akár lehetetlenné.

enyhén zöldre színeződött olaj a tájoló szelencéjében
A prizmás tájoló szelencéjében az olaj enyhén zöldre színeződött. Ha „normál” tájoló lenne, még viszonylag könnyű lenne használni, de mivel prizmás, a leolvasáshoz már nagyon jó fényviszonyok kellenek.
sötétzöldre színeződött olaj a tájoló szelencéjében
Jó minőségű, de több évtizedes tájoló szelencéjében az olaj akár annyira erősen elszíneződhet, hogy a pontos leolvasást lehetetlenné teszi.

Mit tehetsz, ha technikai hibák lépnek fel a tájolódnál?

Ha nem túl régen vásároltad a tájolót, akkor vissza tudod vinni a vásárlás helyére, ahol segítened orvosolni a hibát, vagy tudnak segíteni a javíttatásban.

Használat közben

Használat közben két tényező befolyásolhatja a mérés pontosságát.

Az egyik, ha a tájolót nem tartod teljesen vízszintesen. Ha annyira meg van döntve, hogy a mágnestű hozzáér a szelence tetejéhez, az már biztosan hibás mérés.

A másik, sokszor nehezen észrevehető probléma a deviáció, azaz a mágnestűt eltérítő anyagok, tárgyak közelsége. Ilyenek lehetnek nagy fémtárgyak (például vasúti sín, vasoszlop, gázvezeték, nagyfeszültségű vezeték, vasbetonépítmény stb.) vagy mágneses tárgyak (ezek akár ruházatban, felszerelésekben előforduló mágnesek, de akár egy másik tájoló is).

Mit tehetsz használat közben a pontos mérésért?

Tartsd vízszintesen a tájolót, és ezt folyamatosan ellenőrizd. Figyelj arra, hogy a ruházatodban ne legyen mágnes, és ne is menj más mágneses felszerelésének a közelébe. Nézz körül a mérés helyén, nincs-e olyan tárgy a közelben, ami erősen befolyásolhatja a mágnestűt.

A tájolókat Szádeczky-Kardoss Tamás szokta bemutatni a túravezető képzésen. Köszi Tama!